Disangkakan Epal, Dua Budak Meningg4l Dunia Termakan Buah Ber4cun

Sepasang adik beradik dilap0rkan m4ut selepas termakan buah ber4cun yang disangka sebagai buah epal.

Kanak-kanak yang berusia tiga dan lima tahun itu telah memetik dan makan buah yang ditanam di kebun neneknya pada 17 Oktober lalu. Beberapa jam selepas mereka makan buah berkenaan, mereka dilap0rkan mengal4mi muntah teruk.

Menurut 𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘵𝘢𝘳, kedua-dua mereka difahamkan telah makan dari pokok kecil yang dikenali sebagai ‘𝘣𝘰𝘭𝘢 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘰’ atau ‘𝘩𝘶𝘦𝘷𝘰 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘰’ di kampung Montecitos yang terletak di perbandaran 𝘙𝘪𝘰 𝘥𝘦 𝘖𝘳𝘰, 𝘊𝘰𝘭𝘰𝘮𝘣𝘪𝘢.

Agensi berita tempatan Noticias RCN melap0rkan bahawa keluarga itu datang melawat negara itu daripada 𝘝𝘦𝘯𝘦𝘻𝘶𝘦𝘭𝘢 semasa insid3n terbabit.

Jiran mereka pada ketika itu menyatakan : “Kanak-kanak tersebut berangg4pan bahawa buah itu adalah buah epal dan terus memakannya. Pada ketika itu, tiada yang 4neh berlaku, namun selang beberapa jam kemudian mereka mula muntah dan menunjukkan simpt0m ker4cunan.

Kedua kanak-kanak itu terus dibawa ke 𝘏𝘰𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭 𝘌𝘮𝘪𝘳𝘰 𝘘𝘶𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘰 𝘊𝘢𝘯𝘪𝘻𝘢𝘳𝘦𝘴 dan menerima rawatan selama dua hari, menurut media tempatan El Pilon.

Bapa kepada kanak-kanak itu menyatakan: “Anak lelaki saya telah memakan sebanyak 6 biji manakala anak perempuan saya pula empat biji. Kami bawa mereka ke hospital supaya dapat dirawat, namun kami dari Venezuela dan insur4n yang mereka ada tidak cukup, keadaan anak perempuan saya semakin teruk dan apa yang mereka mampu buat hanyalah dengan memberikan serum sehinggalah dia dimasukkan ke dalam ICU, di mana dia meningg4l dunia selepas itu.”

Ibu bapa kepada kanak-kanak itu memutuskan untuk meminta pertolongan daripada 𝘗𝘦𝘫𝘢𝘣𝘢𝘵 𝘖𝘮𝘣𝘶𝘥𝘴𝘮𝘢𝘯 𝘊𝘰𝘭𝘰𝘮𝘣𝘪𝘢 agar anaknya yang masih dirawat dapat dipindahkan ke h0spital yang dilengkapi dengan peralatan yang lebih baik di 𝘉𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘵𝘢.

Walaupun pemindahan tersebut diluluskan, budak lelaki tersebut dilap0rkan mengalami ser4ngan j4ntung dan meningg4l dunia semasa dalam perjalanan dipindahkan ke hospital lain.

Kanak-kanak itu telah tiba di 𝘊𝘰𝘭𝘰𝘮𝘣𝘪𝘢 bersama ibu bapa mereka dari 𝘝𝘦𝘯𝘦𝘻𝘶𝘦𝘭𝘢 yang telah mengalami krisis s0sio-ek0nomi dan p0litik sejak 2010.

Sumber: SIAKAPKELI

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!