“Hebat penyamaran”- Jangan Tertipv, ‘3 Ek0r Ular’ Ini Sebenarnya Hanyalah Seek0r Rama-rama

Serangga seperti kupu-kupu dan rama-rama sememangnya terkenal dengan kecantikan sayap mereka yang mempunyai pelbagai warna. Namun, tahukah anda, sayap rama-rama selalunya berwarna coklat atau kelabu untuk mempert4hankan diri mereka daripada haiwan pem4ngsa.

Baru-baru ini, vir4l di media s0sial beberapa keping gambar yang dik0ngsikan oleh pengguna 𝘛𝘸𝘪𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘙𝘰𝘣 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘮. Gambar tersebut dilihat seperti ada 3 ekor ular namun sebenarnya 3 ekor ular itu hanyalah seekor rama-rama yang sedang meny4mar!

Menurut𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘵𝘢𝘳, rama-rama jenis𝘈𝘵𝘵𝘢𝘤𝘶𝘴 𝘈𝘵𝘭𝘢𝘴 itu merupakan antara 𝘴𝘱𝘦𝘴𝘪𝘦𝘴 𝘭𝘦𝘱𝘪𝘥𝘰𝘱𝘵𝘦𝘳𝘢 yang terbesar dan jangka h4yat serangga ini hanyalah dalam masa 2 minggu.

Selalunya, dalam temp0h tersebut, mereka akan bertelur dan menjaga telur mereka daripada haiwan pem4ngsa. Uniknya, mereka mempert4hankan telur mereka itu dengan meny4mar menjadi ular.

Saiznya pula agak besar, lebih kurang sebesar tangan manusia. Difahamkan, rama-rama jenis ini l4zimnya ditemui di kawasan Asia.

Rata-rata n3tizen juga terpegun dengan kehebatan peny4maran haiwan ini. Kalau tak diperhatikan betul-betul, memang kebanyakan orang akan ingat tu adalah 3 ekor ular di atas pokok.

Ada yang kata kat 𝘔𝘢𝘭𝘢𝘺𝘴𝘪𝘢 ada rama-rama jenis ni tau.

Sumber: Lobakmerah, Daily Star, Twitter @thegallowboob

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!