“Tgk cermin pandang belakang, m4yat bangun” – Kisah Mendeb4rkan Dilalui Pemandu Van Jen4zah Pada 1980an

Seringkali kita terfikir bagaimana agaknya cabaran bekerja sebagai penjaga bilik m4yat mahu pun pemandu van jen4zah. Apatah lagi dalam filem pun ada babak-babak ser4m memb4bitkan dua pekerjaan ini, membuatkan kita sendiri rasa ser4m sejuk membayangkan keser4man dilalui mereka ketika bertugas.

Senin Jais, 78, merupakan bekas pemandu van jen4zah dan ambulans Hospital Melaka dan sepanjang 30 tahun berkhidmat ada pengalaman yang dia sendiri tidak dapat lupakan. Katanya kej4dian itu berlaku sekitar tahun 1980-an ketika dia membawa jen4zah dari Hospital Melaka ke Batu Pahat, Johor dan ditemani penjaga rumah m4yat, Rohani Akop.

M4yat bangkit dari pembaringan!

Ketika dalam perjalanan, mereka berdua terkejut apabila m4yat lelaki dibawa tiba-tiba bangun dari pembaringan. M4yat itu hanya dibaringkan di atas alat pengangkat saja tanpa boleh ditutup disebabkan ia berbadan besar.

Menyaksikan m4yat bangkit dari pembaringan adalah peristiw4 tidak dapat dilupakan sehingga kini.”

Kej4dian berlaku ketika kami sampai ke Muar. Melalui cermin pandang belakang, saya dapati m4yat itu bangun walaupun ditutup kain putih.”

Kira-kira 10 hingga 15 minit kemudian, m4yat terb4bit baring semula sehinggalah kami tiba kediaman keluarga m4yat berkenaan.”

Menurut 𝐇𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐌𝐞𝐭𝐫𝐨, Senin berkata dia bersyukur diberi kekuatan dan semangat sepanjang perjalanan untuk menyelesaikan tugas menguruskan jen4zah itu dengan selamat.

Saya bersyukur tiada sebarang kem4langan berlaku sepanjang bertugas membawa 4mbulans, van jen4zah dan lori sampah di h0spital.”

Malah kerjasama baik diberikan orang ramai yang memberi laluan ketika 4mbulans melalui kawasan perumahan dan kampung juga melancarkan pergerakannya membawa pes4kit.”

Antara peng0rbanan yang dilakukan pemandu van jen4zah bagi mememuhi tanggungjawab dan am4nah adalah bekerja ketika Aidilfitri apabila dipanggil untuk bertugas. Meskipun dilihat hanya memandu namun kata Senin tugas pemandu di h0spital mencabar kerana perlu f0kus yang tinggi di atas jalan raya.

Apa cabaran korang dalam bekerja? Ce share.

Sumber: LobakMerah

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!