Dend4m Dider4 Ibu Bapa Punc4 Lelaki Ini Jadi Pembvnuh Bersiri Paling Digervni!

Kisah mengenai pembvnuhan tr4gis yang dilakukan oleh Robert Maudsley pernah menggemparkan dunia satu ketika dahulu. Robert merupakan pembvnuh bers1ri yang bukan sahaja bertind4k membvnuh m4ngsa2 dan terdapat kes di mana dia pernah makan 0tak m4ngsanya.

Dia dikenali sebagai 𝘏𝘢𝘯𝘯𝘪𝘣𝘢𝘭 𝘛𝘩𝘦 𝘊𝘢𝘯𝘯𝘪𝘣𝘢𝘭 bersempena dengan karakternya. Watak 𝘏𝘢𝘯𝘯𝘪𝘣𝘢𝘭 𝘛𝘩𝘦 𝘊𝘢𝘯𝘯𝘪𝘣𝘢𝘭 sering digunakan menerusi filem dan n0vel bagi menggambarkan seseorang itu merupakan pembvnuh bersiri.

Robert Maudsley dilahirkan pada 26 Jun 1953, di Toxteth, Liverpool. Dia mempunyai seramai 12 orang adik beradik, sejak kecik lagi dia sering dider4 oleh kedua ibu bapanya. Penderaan yang terjadi sewaktu kecil menjadi fakt0r utama dia menjadi pembvnuh.

Setelah sering didera oleh kedua ibu bapanya, Robert telah dihantar ke Nazareth House yang merupakan sebuah rumah jag4an keluarga angkatnya. Semasa melalui fasa sebagai seorang remaja, Robert pernah mengal4mi tek4nan dan em0si yang tidak stabil. Berikutan masal4h yang dihadapi dia pernah mencuba beberapa kali untuk membvnuh diri dan mula mengambil d4dah. Namun, cubaan membvnuh dirinya sering gag4l.

Seperti insan biasa, Robert juga pernah untuk mengubah kehidupannya menjadi seperti orang normal dan bebas daripada sebarang mas4lah tetapi tetap g4gal. Pada usianya seawal 16 tahun, dia sudah berhijrah ke Kota London secara berseorangan. Ketika itu dia bekerja sebagai 𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘣𝘰𝘺 atau kata lain menjadi pel4cur kepada lelaki lain. Wang melalui kegiatan har4m sebagai 𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘣𝘰𝘺 digunakan untuk membeli d4dah.

Tr4gedi bvnuh bermula

Mangsa pertama pembvnuhan yang dilakukan oleh Robert terjadi pada Mac 1974 iaitu John Farell. Sebelum kej4dian berl4ku, John membayar Robert sebagai pel4yan n4fsu s0ngsangnya. Selepas melakukan hubvngan sejenis itu, John menunjukkan gambar kanak-kanak yang telah dider4 secara s3ksual. Ketika itu, John begitu teruja dan seronok melihat kanak-kanak tersebut ters3ksa sedemikian rupa.

Robert yang menyimpan dend4m selama ini akib4t dider4 secara fizikal dan mental oleh ibu bapanya, bertind4k membvnuh John secara kej4m. 4pi kemar4hannya tidak dapat lagi dikawal ketika itu, John dipvkul dan dijervt di lehernya sehingga m4ti. Gelaran The Blue diberikan kepada Robert disebabkan wajah m4ngsanya ketika itu berubah menjadi biru akibat jervtan yang kuat.

Berikutan insiden pembvnuhan tersebut, Robert telah dihantar ke sebuah Hospital Broadmoor, England yang menempatkan orang yang kurang sium4n dan dijatuhi hukuman penj4ra seumur hidup.

Tidak berakhir di situ

Ketika tahun 1977, semasa Robert masih menjalani rawatan, dia berpakat dengan seorang b4nduan yang dikenali sebagai John Cheeseman, untuk membvnuh banduan lain iaitu David Francis. Dipercayai b4nduan tersebut merupakan seorang ped0fil tegar sebelum ini. Paling mengejutkan apabila Robert dan John bertind4k untuk mengunci David dalam sebuah bilik, ketika kej4dian tangan David diikat dengan wayar elektrik dan dia dipercayai telah dider4 dengan kej4m selama 9 jam.

Menurut pengawal yang berada di tempat kej4dian, David telah dijumpai m4ti dalam keadaan yang cukup meng3rikan. Kepala David berada dalam keadaan yang tidak cukup sifat, dan dijumpai sudu yang terletak di dalam tempurung kepalanya. Melalui lap0ran yang diterima, bahagian 0tak David dilihat tidak sempurna dan mempunyai kes4n seakan-akan sudah dimakan.

Ujar John, yang turut berada di tempat kej4dian mengakui bahawa Robert yang telah makan 0tak David. Berikutan ins1den tersebut, Robert telah mula dikenali sebagai Hannibal The Canibal dan The Brain Eater.

Penj4ra Wakefield

Setelah kej4dian membvnuh David, Robert telah dihantar ke penj4ra Wakefield yang tidak disukainya. Robert pernah membuat perm0honan untuk kembali ke hospital tetapi rayuannya ditolak oleh pih4k berku4sa. Semasa berada di Wakefield, Robert di4wasi dan dip4ntau dengan ketat bagi mengelakkan berlaku kembali ins1den2 yang tidak diingini.

Namun apa yang terjadi pada petang tahun 1978, sangat mengejutkan apabila Robert bertind4k menyer4ng dan membvnuh dua b4nduan pada hari yang sama. M4ngsa pertamanya ketika itu adalah Salney Darwood, yang merupakan pembvnuh kepada isterinya sendiri. Terdapat dua te0ri yang berbeza mengenai kes pembvnuhan Salney, teori pertama, dia dipercayai m4ti ditik4m oleh Robert dan satu lagi teori menyatakan bahawa lehernya telah dikel4r oleh Robert.

Mayat Salney kemudiannya dis0rok di bawah katilnya sendiri. Pada hari yang sama, Robert bertind4k untuk menyer4ng m4ngsa keduanya iaitu William Roberts. Setelah pembvnuhan William dibuat, Robert sendiri bertind4k menyerahkan pis4u yang digunanya kepada pih4k berku4sa. William ketika itu ditik4m menggunakan pis4u jenis belati dan kemudiannya dihent4k kepalanya di dinding. William juga merupakan se0rang ped0fil yang aktif sebelum dia dijatvhkan hukum4n.

Penj4ra terakhir

Berikutan pembvnuhan Salney dan William, pihak berku4sa bertind4k untuk mengasingkan Robert daripada b4nduan2 yang lain dan dia diletakkan di bilik persendirian. Pihak berku4sa turut mengambil inisiatif tambahan dengan membina sel kaca kalis peluru khas untuk Robert di ruang bawah tanah penj4ra Wakefield.

Sel tersebut lengkap dengan meja, kerusi, tandas, sinki dan tempat tidur bagi kegunaan Robert. Melalui lap0ran 𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺𝘔𝘢𝘪𝘭 Robert telah menjalani kehidupan di bilik kurungan khas itu selama 41 tahun dan merupakan b4nduan yang paling lama dit4han di penj4ra tersebut.

“If I had kill3d my parents in 1970, none of these people need have di3d”

Menurut Robert, jika dia membvnuh kedua ibu bapanya sejak dahulu lagi, sudah pasti nyvwa orang lain tidak ter4ncam dan dia boleh bergerak bebas seperti orang biasa. Sejak kecil dider4 dan kurang kasih sayang yang diberikan, akhirnya inilah peng4khiran hidup Robert Maudsley.

Sumber: OHBULAN!

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!