Keunikan Suku B0di Di Ethi0pia: Lelaki Buncit Dianggap Men4wan & Lebih ‘Seksi’ Dimata Wanita

Lelaki berperut buncit tak nampak menarik di mata kaum hawa? Nah, telahan k0rang tu ternyata tidak benar. Kalau k0rang nak tahu, terdapat sebuah kawasan di Ethi0pia yang terdiri daripada suku k4um ‘unik’ dimana mereka melihat orang lelaki yang berperut buncit itu sebagai menarik.

Bukan setakat itu sahaja, setiap tahun juga mereka akan mengadakan satu pert4ndingan lelaki paling menarik dimana pemenangnya akan dipilih berdasarkan saiz perut yang paling besar!

Memiliki bentuk badan yang kurus dan ramping macam ‘kerengg4’ bukanlah cita-cita utama buat setiap lelaki mahupun wanita dari suku Bodi atau Me’en ini. Orang lelaki yang mempunyai perut lebih besar selalu dianggap lebih baik.

Minum d4rah dan susu lembu nak jadi gemuk

Memetik lap0ran Iluminasi, suku ini mengamalkan gaya hidup separa n0mad dimana mereka menetap di sudut terpencil di Lembah Omo, Ethiopia. Tempat ini juga terkenal dengan ritu4l2 ‘aneh’ iaitu k4um lelaki akan meminum d4rah dan susu lembu semata-mata untuk din0batkan sebagai lelaki paling gemuk.

Setiap tahun, mereka akan mer4yakan ‘tahun baru’ mereka yang dikenali sebagai Ka’el antara bulan Jun dan Julai. Pada perayaan inilah k4um lelakinya akan diberi makan sehingga menjadi buncit.

Sambutan Ka’el – lembu ibarat wang, perut besar tanda bahagia

Ka’el juga merupakan perayaan menuai semasa musim hujan. Di Lembah Omo, lembu itu diibaratkan sebagai wang dan mempunyai tubuh yang besar adalah tanda ‘kebahagiaan’. Dengan mengambil hanya susu, mentega dan d4rah lembu selama 3 hingga 6 bulan, peserta boleh menaikkan berat badan mereka 2 kali ganda.

Apa yang lebih unik, bagi penduduk yang tidak mempunyai lembu sendiri, orang kampung pula akan ‘supp0rt’ mereka dengan menyumb4ngkan susu kepada mereka. Walaupun pemenang dipilih pada sambutan per4yaan Ka’el, pertandingan ini sebenarnya akan bermula 6 bulan sebelum upacara sebenar.

Setiap keluarga hanya boleh menghantar seorang lelaki yang belum berkahwin untuk menjadi peserta. Mereka kemudiannya akan menetap di sebuah pondok khas, tidak boleh bergerak keluar atau melakukan hubvngan int1m dalam tempoh tersebut.

Lebih dih0rmati oleh ahli suku lain, cari calon isteri

Kalau korang nak tahu, usaha untuk membesarkan badan ini bukannya mudah kerana memerlukan disiplin yang tinggi. Setiap peserta ‘wajib’ mengikuti amalan diet yang ketat. Itulah menjadi sebab utama mengapa peserta Ka’el ini dih0rmati dalam suku tersebut iaitu mereka ini lebih berdisplin dan mempunyai ment4l yang kuat.

Apa yang paling penting, menyertai pertandingan lelaki terbuncit ini juga adalah cara untuk menarik cal0n isteri. Mereka percaya bahawa semakin besar mereka, semakin banyak wanita yang menginginkannya. Semasa up4cara tersebut, pemenang akan din0batkan sebagai lelaki paling buncit setelah perut mereka akan diukur oleh ahli suku yang lebih tua.

Selepas upacara dan pemilihan pemenang dilakukan, kehidupan peserta akan kembali normal dan kebanyakan dari mereka akan ‘kehilangan’ perut mereka setelah beberapa minggu makan dengan berh4ti-hati.

Bagi setiap pemuda B0di, menjadi lelaki gemuk merupakan cita-cita mereka sejak kecil.

Sumber: LobakMerah

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!