Terdapat 6 L0kasi Berh4ntu Lebuhraya Malaysia Yang Perlu Anda Ketahui..

Lebuhraya di Malaysia terkenal dengan pelbagai kisah misteri dan ser4m, terutamanya lebuhraya penghubung utara – selatan. Bagi yang sudah biasa melalui lebuhraya Plus ini, sudah pasti mempunyai pengalaman yang menyer4mkan, dan berkongsi cerita tersebut kepada rakan atau saudara-mara, sehinggakan kadang-kadang ceritanya hanya sedikit, tetapi menjadi “boom!” apabila sudah sampai kepada pendengar ke-10. Biar apa pun kisahnya, yang kita tahu, memang ada g0longan dan peminat yang suka mengetahui dan membaca kisah ser4m ini. Jadi, saya sediakan senarai lebuhraya berhantu paling popular di Malaysia untuk kamu semua, bertenang, dan bersandar pada kerusi kamu.

1. Lebuhraya PLUS, kawasan Pedas/Linggi – Simpang Ampat

Lebuhraya yang di katakan m1steri ini adalah bermula dari persimpangan susur keluar Ped4s/Linggi hingga ke persimpangan susur keluar Simpang Ampat, Melaka. Terdapat beberapa k3s yang dilaporkan m4ngsa mengenai kejadian terserempak dengan m4khluk halus atau lemb4ga yang melintas di lebuhraya ini, atau lelaki tua yang berbasikal, dan kebanyakkan kisahnya berl4ku di sekitar waktu 1 – 4 pagi.

Antara kisah m4ngsa yang pernah mengalami pengalaman ser4m di lebuhraya ini adalah, seorang lelaki yang membuat perjalanan dari Melaka ke Bangi, dengan menaiki motosikal, beliau meredah malam melalui lebuhraya tersebut pada sekitar jam 2 pagi. Kira-kira di KM 230, terdapat sebuah kereta Iswara Sedan putih di hadapannya yang bergerak begitu perlahan. Dengan perasaan sedikit gementar, beliau memotong kenderaan di hadapannya dan terbau sesuatu yang begitu bvsuk. Ketika memotong Iswara putih itu, beliau sempat menjeling ke arah kereta tersebut dan apa yang dilihatnya, adalah sebuah kereta yang telah remuk tervk [t0tal l0ss] bergerak tanpa pemandu.

2. Lebuhraya Butterworth – Kulim , KM 20.6

Apabila kerap berlaku kem4langan maut di tempat yang sama maka akan tersebar cerita ser4m dan m1steri di lebuhraya di KM 20.6 ini yang menyediakan laluan ekspres Butterworth – Kulim. Adakah ianya adalah di sebabkan oleh kecuaian pemandu dan penunggang motosikal itu sendiri, atau pun sememangnya tempat itu berpu4ka? Ramai saksi [m4ngsa kemalangan] tampil membuat laporan p0lis turut menyatakan mereka turut melihat samada m4khluk berupa manusia separuh badan atau manusia tanpa kepala melintas di hadapan.

Menurut seorang pengamal perub4tan tradisi0nal, Rosli Ahmad, kem4langan m4ut yang melib4tkan motosikal adalah kerana kaki mereka atau motosikal mereka telah ditarik oleh m4khluk halus separuh badan itu. Beliau turut menyatakan bahawa kawasan tersebut adalah merupakan hutan tebal sebelum di jadikan lebuhraya, maka tidak hairanlah ‘mereka’ ini mengg4nggu kerana tempat tinggal mereka telah dicer0boh.

3. Lebuhraya Kuantan – Gambang

Kisah ser4m di lebuhraya ini adalah yang paling ser4m kerana selain daripada pengalaman m4ngsa, seorang penunda kereta, Abdul Mubin Mohamad, yang berada di l0kasi kem4langan berjaya merakam imej h4ntu secara tidak sengaja pada tahun 2011. Beliau mend4kwa dan yakin ketika gambar diambil, tiada sesiapa yang berada di hadapannya, dan tempat mereka berdiri pula adalah kawasan semak serta berhampiran dengan hutan, selain keadaan yang gelap gelita. Apa yang lebih mengejutkannya adalah terdapat 3 ent1ti yang seakan sedang memandangnya, dua berpakaian merah dan seorang memakai bl0use putih, tetapi wajah mereka yang sukar untuk dilihat di dalam gambar tersebut meyakinkannya lagi bahawa entiti tersebut bukanlah manusia.

4. Lebuhraya Gurun

Pada 13 Mei 2009, seorang guru bahasa Arab, Mohd Fitri Mohamad dan keluarga, telah mengalami 1 pengalaman ser4m ketika dalam perjalanan pulang dari bercuti di Cameron Highland dan Kuala Lumpur. Beliau yang bersama isterinya berasa hairan apabila anak saudaranya yang berumur 2 tahun, secara tiba2 menangis dan tidak mahu berhenti walaupun dipujuk isterinya, selepas memasuki kawasan Gurun di Lebuhraya Plus. Kereta yang dipandunya juga terasa amat berat seakan 10 orang di dalamnya.

Mereka berhenti di hentian R&R Gurun untuk berehat sekejap, dan sempat mengambil beberapa keping isterinya sebagai kenangan, tetapi terdapat seorang wanita misteri berbaju kebaya merah turut “menvmpang” di dalam gambar tersebut. Ent1ti berkenaan dikatakan sering mengg4nggu pengguna lebuhraya di situ, dan terdapat saksi dan mangsa kem4langan melaporkan mereka terbabas kerana mengelak “wanita kebaya merah” yang melintas di lebuhraya tersebut.

5. Lebuhraya Karak

Lebuhraya yang menghubungkan Kuala Lumpur ke bandar Karak, Pahang, merupakan antara lebuhraya yang p0pular dengan cerita men4kutkan. Dibuka pada tahun 1977, lebuhraya ini sudah menyaksikan begitu banyak kem4langan m4ut, samada kerana kecuaian pemandu atau pun disebabkan diganggu dengan m4khluk halus yang mengalih tumpuan pemanduan mereka.

Antara lebuhraya yang paling banyak versi h4ntunya, salah satu yang p0pular adalah kisah kereta Volkswagen berwarna kuning yang muncul secara tiba-tiba dihadapan kamu dengan pemanduan yang perlahan, dan apabila kamu memintas Volkswagen tersebut, kereta m1steri itu akan berada dihadapan kamu kembali. Tidak percaya? Cubalah jika kamu bertemu dengan Volkswagen Kuning tersebut di lebuhraya Karak!

6. Lebuhraya PLUS kawasan Tangkak – Muar

Pada tahun 2012, sebuah persatuan b4ngsa Cina di daerah Tangkak/Muar telah mendapat keben4ran dari pih4k berwajib untuk menutup laluan lebuhraya di kedua-dua arah bagi menjalankan satu ritu4l “membersihkan” kawasan tersebut dari gangguan m4hklus halus dari terus mengganggu pengguna lebuhraya terb4bit, dan beberapa wartawan dari syarikat pen3rbitan tempatan juga turut dijemput bagi melap0rkan “per1stiwa” berkenaan. Dengan kerjasama dari pih4k P0lis, mereka mula menutup laluan terb4bit pada jam 11 malam, bersesuaian dengan masa untuk h4ntu bergerak secara aktif dan akan memudahkan “kerja-kerja” mereka. Ritual “pembersihan” itu turut melibatkan 2 lagi b4ngsa pengamal pervbatan, iaitu wakil dari Melayu dan India, masing-masing dikatakan mampu untuk berinter4ksi dengan m4khlus h4lus.

Menurut lap0ran seorang saksi yang turut berada di l0kasi, segala perancangan mereka untuk menjadikan laluan tersebut “beb4s” dari sebarang kekacauan j1n dan h4ntu, tidak berjalan dengan sempurna, senang kata, tidak berjaya. Salah seorang angg0ta p0lis yang bertugas telah meningg4l dunia, akibat dir4suk oleh m4khluk halus terb4bit, dan b0moh berb4ngsa Melayu yang membantu polis itu turut mati bersama. Sejurus kej4dian tersebut, mereka semua memutuskan untuk beredar dari situ dengan secepat mungkin bagi mengel4k dari kemvngkinan perkara yang lebih bvruk akan berl4ku.

Sumber: HCL

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!