Pulau Siompu, Sebu4h Desa Unik Di Indonesia Yang Penduduknya Berm4ta Biru

Kebanyakan orang Asia matanya berwarna iris coklat hingga kehitaman. Namun, unik bagi penduduk di Desa Kaimbulawa, Kabupaten Siompu Timur, di Pulau Siompu, Sulawesi Tenggara kerana sebahagian daripada mereka memiliki mata biru yang menyerupai mata orang-orang Eropah.

Kebanyakkan mereka berkulit coklat gelap namun mempunyai mata biru terang yang indah, sukar dijumpai di kalangan penduduk di pulau lain.

Menurut portal 𝘗𝘩𝘪𝘯𝘦𝘮𝘰.𝘤𝘰𝘮, berita ini mula diketahui umum pada tahun 2016 ketika La Ode Yusrie membuat penyelidikan di Pulau Siompu. Mengikut cerita penduduk kampung, penduduk bermata biru merupakan ketvrunan daripada orang Portugis yang pernah menduduki pulau tersebut.

Ketika orang Eropah bers4ing untuk mengawal rempah-ratus dunia, pelaut Portugis menjadikan Pulau Siompu sebagai tempat persinggahan sebelum menuju ke Maluku.

Semasa di pel4buhan ini, orang Portugis berkawan baik dengan penduduk tempatan. Dikatakan beberapa lelaki Portugis telah berkahwin dengan gadis Siompu sehingga mel4hirkan anak.

Kisah ini terk4ndung dalam naskah kuno dari Kesultanan Buton Kanturuna Mohelana yang bermaksud Pelitanya Pelayaran. Selain itu, dikatakan juga bahawa pada abad ke-16 seorang pemimpin kapal Portugis telah meng4hwini seorang gadis bangsawan dari Pulau Siompu ini, bernama Waindawula.

Daripada hasil perkahwinan ini, lahirlah anak-anak campuran yang mempunyai fizik4l Asia tetapi berwarna mata biru seperti orang Eropah. Namun, tidak semua menyukai orang-orang Asia yang bermata biru ini.

Mengikut cerita yang tidak dapat dipastikan kesahihannya, sejak Portugis dan tanah Nusantara berada di bawah kawalan India Belanda, anak campuran ibu bapa asli dan 4sing dipandang rendah.

Bagi Belanda, orang asli adalah orang rendah yang tidak setaraf dengan mereka. Bagi orang asli, kanak-kanak campuran adalah darah pengkhianat. Akib4t daripada stigma negatif ini, anak-anak campuran melarikan diri ke beberapa kawasan seperti Liya (Kabupaten Wakatobi), Ambon, ke Malaysia.

Akib4tnya mereka lebih suka tinggal di hutan atau kebun dan mengelakkan jalan yang sibuk untuk sampai ke suatu tempat. Sejak akhir-akhir ini, stigma negatif mula hilang. Kumpulan penduduk dengan mata biru mula terbuka kepada orang ramai.

Sumber: sinarplus.sinarharian.com.

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!