SPM Belum Ambil Namun Anak Y4tim Ini Mempunyai Pend4patan RM50000 Sebulan

Budak Genius – Tahun ni SPM tetapi belum ambil, kini sudah hampir menjadi jut4wan.

Ketika kawan-kawanya sibuk dengan kerja sekolah, lain pula kisahnya dengan seorang remaja di Kampung Seberang Takir, di sini yang sudah hampir bergelar seorang usahawan dan sibuk bergelum4ng dengan udang gagau serta ikan bilis yang diusahakannya sendiri selepas kem4tian ibu bapanya.

Mohd Aimy Shahril Mat Ali yang baru berusia 16, berkata, dia mula didedahkan dengan perusahaan membuat belacan dan ikan bilis ketika berusia 13 tahun oleh arw4h bapanya, Mat Ali Sulong.

Selepas pemergi4n ibunya 9 tahun lalu dia dijaga sepenuhnya oleh bapanya yang memberi tunjuk ajar menguruskan perniagaan itu. “Bapa saya baru meningg4l dunia bulan lalu namun perusahaan membuat belacan dan ikan bilis ini saya urus sejak 4 tahun lalu dengan tunjuk ajar arw4h bapa ketika itu.”

“Saya hanya bersekolah hingga tahun enam, malah tidak sempat menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk berjaya dalam hidup.”

“Alhamdulillah, saya mampu memperoleh jualan lebih RM50,000 sebulan,” katanya.

Menurutnya, ikan bilis diperolehnya daripada nelayan setempat dan ia akan melalui proses merebus serta jemuran sebelum dijual dengan harga RM20 hingga RM30 bergantung kepada jenis ikan bilis.

Tambahnya, Mac hingga Ogos dia mempr0ses ikan bilis sebanyak 500 kilogram (kg) sehari manakala sekitar September hingga November pula sebanyak 1,000 kg ikan bilis diproses dan ketika itu jualan ikan sedikit murah serta boleh mencecah RM12 sekilogram.

Mohd Aimy berkata, antara spesies bilis yang diprosesnya ialah bilis pucat, tembaga merah, bara, tembaga hitam manakala spesis temb4ga merah paling mahal dijual dengan harga RM30 sekilogram dan dalam sehari dan dia mampu menjual sehingga 100 kilogram.

“Kini, saya mempunyai seramai 10 orang pekerja yang usia mereka jauh lebih tua dan berpengalaman. Semua mereka itu membantu untuk menguruskan perusahaan ini walaupun saya dalam usia yang masih muda.

“Bagi produk belacan pula, perusahaan ini mampu menghasilkan sehingga 1,000 ketul sehari dan purata 700 ketul dijual setiap hari dengan harga RM4 seketul dan setiap bulan saya memerlukan lapan tan udang gagau untuk menghasilkan belacan terbabit.

“Setiap perniagaan mesti ada cabarannya dan saya tidak terkecuali pernah ditipu dan ia menjadi satu peng4jaran dalam dunia perniagaan,” katanya yang juga seorang anak tunggal.

Menurutnya, purata jualan belacan itu boleh mencecah RM1,000 sehari dan apabila dicampur dengan jualan ikan bilis purata pendapatan sebulan boleh mencecah RM50,000.

Sumber: MajalahPerdana, imuslimnetwork

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!