(Video) 13 Tahun Tinggal Didalam St0r Barang, Hanya Makan Nasi Berkuahkan Air Garam

Kuala Krai: Sudah 13 tahun menghuni stor barang di dalam kebun getah tanpa bekalan elektrik dan air.

Hanya berbekalkan lilin yang digunakan pada waktu malam dan air yang diangkut dari perigi kira-kira 300 meter di atas bukit, Ismail Dolah, 60, tetap cek4l meneruskan hidup melew4ti usia tuanya bersendirian.

Menurutnya, stor itu dihuninya sejak 2008 selepas beberapa bulan menumpang rumah kakaknya di Kampung Sungai Durian di sini, sebaik kem4tian kedua orang tuanya.

“Saya mencari rezeki sebagai pen0reh getah di sini dan m4jikan membenarkan saya tinggal dalam stor ini namun tiada bekalan air dan elektrik.

“Disebabkan itu, cahaya lilin sahaja menerangi gelap malam dan bekalan air pula, selain mengangkut dari perigi, saya juga menadah air hujan yang dapat digunakan untuk membasuh dan mandi,” katanya ketika ditemui di Kampung Melati, Jalan Jirat di sini, semalam.

Dia yang tidak pernah berkahwin berkata, makanannya juga tidak semewah dan seker4p orang lain walaupun tinggal berseorangan kerana upah men0reh getah yang diterimanya hanyalah sekitar RM150 sahaja sebulan.

Katanya, bekalan beras setakat ini belum lagi terputus, ada masanya dia men4ngkap ikan di anak sungai berhampiran dan jika tiada hasil hanya makan nasi berkuah air garam.

“Kuah garam itu pun sekadar untuk memberikan rasa sahaja kerana saya tidak amalkan makan budu disebabkan ada peny4kit d4rah tinggi dan memandangkan tinggal berseorangan di l0kasi agak terpencil sebegini, saya perlu menjaga kesih4tan dengan baik.

“Nasib saya agak baik kerana baru-baru ini ada individu yang tahu mengenai keadaan saya dan tampil memberikan dua unit panel solar untuk kegunaan selain menyumbangkan sedikit makanan,” katanya sambil memberitahu l0kasi stor yang dihuninya pernah ditenggelami b4njir besar pada 2014 yang menyebabkan dia berenang dengan b4ntuan pelampung keluar menyel4matkan diri.

Terdahulu, dia menerima kunjungan kumpulan 4ktivis masyarakat, Cempaka Merah Asnaf S0ciety yang diwakili Che Norhayati Mohamed yang tampil bertanya khabar dan menghulurkan sumbangan zakat serta barang dapur.

Sumber: Majalahperdana

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!