Nyaris Bu4ng, Wanita Terkejut Lepas Tahu Nil4i Sebenar Berli4n Milikinya

Seorang pesara wanita berumur 70-an terkejut apabila mengetahui harga barang kemas yang ingin dibu4ngnya bernilai 2 juta P0und (lebih kurang RM11 juta). Barang kemas yang berupa batu berlian itu dikatakan dibeli olehnya di sebuah pasar car-b0ot sale beberapa tahun lalu. Wanita tersebut meng4nggap berlian itu tiada nilai dan mengambil keputusan untuk membu4ngnya.

Menyedari hal itu, jiran wanita tersebut meyakinkannya untuk membuat penilai sebelum membu4ng berlian itu. Kata jiran wanita itu, berlian itu sangat luar biasa dan jarang dijumpai.

Menurut lap0ran Mirror UK, wanita tersebut datang ke Featonby’s Auctioneers untuk tujuan penil4ian. Berli4n itu disimpan di dalam sebuah kotak bersama barang kemasnya yang lain yang mempunyai nilai yang rendah.

Mark Lane yang menilai berlian tersebut di 𝘍𝘦𝘢𝘵𝘰𝘯𝘣𝘺’𝘴 𝘈𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯𝘦𝘦𝘳𝘴 berkata saiz berlian tersebut adalah lebih besar dari syiling pound. Pada mulanya Lane merasakan berli4n yang dibawa wanita itu ialah jenis CZ ataupun ‘𝘤𝘶𝘣𝘪𝘤 𝘻𝘪𝘳𝘤𝘰𝘯𝘪𝘢’, satu jenis s1ntetik yang seakan-akan berlian.

Lane membiarkan berlian itu di atas meja untuk beberapa hari sebelum menggunakan mesin menguji berlian dan mendapati berlian itu bernilai 2 juta pound. Bagi mengesahkan perkara itu, Lane telah menghantar berlian itu kepada rakannya di London sebelum ianya dis4hkan oleh pakar dari Belgium. Pakar berlian dari Belgium itu telah mengesahkan berlian yang dibawa oleh wanita itu bernilai 34 K4rat.

Lane juga memberitahu, berlian yang pada mulanya ingin dibu4ng oleh wanita itu adalah berlian yang terbesar yang pernah beliau lihat sepanjang bekerja di 𝘍𝘦𝘢𝘵𝘰𝘯𝘣𝘺’𝘴 𝘈𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯𝘦𝘦𝘳𝘴.

Sumber: Lobakmerah

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!