Patutlah Suka Hinggap Kat B4dan Manusia, Rupanya Ini Yang Lalat Nak….

Pernah tak korang meng4lami keadaan di mana lalat tiba-tiba hinggap pada badan kita? Walaupun, sudah dikuis-kuis namun lalat tersebut masih cuba mendekati kita. Seolah-olah ‘dia’ terpersona dengan kita.

Tapi pernah tak kita terfikir mengapa lalat berkelakuan sedemikian?

Menurut artikel 𝘒𝘯𝘰𝘸𝘴𝘞𝘩𝘺 lalat dikurniakan deria dan penglihatan yang sangat bagus. Jika kita berasa diri kita sudah bersih, tetapi lalat dapat menges4nnya dengan baik. Hal ini kerana, badan manusia mengeluarkan minyak dan kulit m4ti yang mampu menarik perhatian lalat.

Selain itu, lalat sebenarnya hinggap pada badan manusia kerana ingin mencari tempat yang h4ngat untuk mereka bertelur, munt4h dan mengeluarkan n4jis. Oleh itu, kulit manusia adalah tempat yang paling sesuai untuk mereka melaksanakan kesemua fvngsi itu.

Namun begitu, kita perlu berhati-hati kerana lalat boleh memberi j4ngkitan ke atas manusia sekiranya lalat tersebut mendarat di atas badan lebih-lebih lagi pada bahagian luk4. Hal ini dikatakan demikian kerana, pada kaki lalat tersebut mempunyai kum4n dan b4kteria yang boleh membawa j4ngkitan.

Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk mengel4kkan diri daripada dihinggap lalat.

Sumber: Siakapkeli

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!