[TERKINI] Kes Zulfarhan Osman: 18 Penuntut UPNM Didapati Bers4lah

Penantian keluarga m4ngsa berkenaan kes bvnuh melibatkan anak mereka, Pegawai Kadet Laut UPNM Zulfarhan Osman Zulkarnain yang meningg4l dunia pada 1 Jun 2017 lepas akhirnya terjawab.

Menurut Astro AWANI, seramai 18 orang penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) didapati bersalah atas pertuduhan membvnuh, bersub4hat membvnuh dan mencederakan m4ngsa.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Azman Abdullah yang membacakan keputusan itu hari ini (Selasa) berkata, 6 tertudvh didapati bers4lah di bawah Seksyen 304 Kanun Keseksaan kerana membvnuh dan bersuhabat membvnuh arwah.

Manakala 12 orang lain didapati bersalah di bawah Seksyen 330 Kanun Keseksaan kerana menceder4kan Zulfarhan.

Terdahulu, 5 tertuduh iaitu Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat dan Mohamad Shobirin Sabri berdepan pertuduhan membvnuh Zulfarhan manakala Abdoul Hakeem Mohd Ali didakwa bersubahat membvnuh.

Mereka semua didakwa melakukan perbuatan berkenaan di bilik 04-10, blok penginapan asrama Jebat, UPNM antara 4.45 pagi hingga 5.45 pagi, 22 Mei 2017.

Zulfarhan Osman kemudian dilaporkan meningg4l dunia di Hospital Serdang pada 1 Jun 2017. Ketika ini mahkamah sedang berehat sebentar dan Hakim akan mengumumkan hukuman yang dikenakan kepada semua tertuduh selepas mahkamah bersidang semula.

Akhirnya keadilan ditegakkan. Semoga keluarga Zulfarhan terus kuat menghadapi semua ini. Al fatihah buat m4ngsa.

Sumber: Lobakmerah

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!