Pulangkan cek bernilai RM10.4 juta yang tercicir, rezeki ‘cle4ner’ jujur dinaikkan pangk4t!


Kejujuran yang dipamerkan Halimah mendapat penghargaan dari majikannya, PT Angkasa Pura Solusi. – Foto Mingguan Wanita

MEMILIKI sifat jujur dan am4nah dalam diri di dalam apa juga pekerjaan yang dilakukan sangatlah terpuji dan mulia. Siapa sangka, dengan bersik4p jujur dan ikhlas, dikurniakan rezeki yang tidak dijangka malah dinaikkan pangkat dalam pekerjaan.

Seorang pekerja pembersihan bernama Halimah, 29 bekerja di di Lapangan Terbang Bandara Soekarno-Hatta, Jakarta baru-baru ini menjadi viral kerana kejujurannya memulangkan dokumen penting dan berharga. Dia tular susulan insiden terjumpa sebuah dompet yang berisi cek bernilai 35.5 bilion rupiah (RM10.4 juta) ketika menjalankan tugas pembersihan.

Cek Milik Penumpang

Lapor Jakarta Daily, ibu kepada dua cahaya mata berkenaan menemui dompet berwarna coklat yang did4kwa milik seorang penumpang di Balai Pelepasan Terminal 2E. Ketika melihat angka tertera, dia mengaku terkejut namun tidak terlintas untuk dia mengambilnya.

“Cek itu, tertulis Rp 35.5 bilion (bersamaan RM10.4 juta). Saya terkejut kerana nilainya sangat besar hingga perlu melihatnya berkali-kali,” katanya.

Petug4s pembersihan itu kemudian melap0rkan penemuan tersebut kepada pegawai Keselam4tan Penerbangan yang bertugas di Terminal 2.

“Tidak terfikir nak mengambilnya. Kita tanamkan rasa jujur, sekecil mana pun barang yang kita jumpa mesti dilap0rkan.

“Sebelum ini saya sering jumpa pelbagai barang, tapi yang ini vir4l,” kata Halimah. Selain cek bernilai Rp 35.5 bili0n, di dalam beg berkenaan terdapat empat buah buku b4nk dan sebuah pasport.

Naik Pangkat Jadi Penyeli4

Kejujuran yang dipamerkan Halimah itu mendapat penghargaan dari majikannya, PT Angkasa Pura Solusi. Pengurus Besar BSH Wilayah 1 Angkasa Pura Solusi, Toyib Fanani selaku ketua memberi ganjaran berupa kenaikan pangkat satu peringkat kepada Halimah sebagai penyelia atas kejujuran beliau dalam menjalankan tugas.

Dia menghargai kejujuran Halimah ketika bekerja di lapangan terbang itu dengan segera melap0rkan penemuan dompet penumpang yang tertinggal.

“Saya terharu ketika pertama kali menerima berita ini. Kita bagi kenaikan luar biasa untuk Halimah, satu level atas dia iaitu menjadi penyelia,” katanya pada Sabtu.

Sumber: astroawani

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!