Tuah Badan! Hanya Niat Untuk Membersihkan L4utan, Nelayan Jadi Jut4wan Apabila Menemui Munt4h Ikan Paus

Tuah ayam nampak di kaki, tuah orang siapa yang tahu! Begitu perump4maan yang boleh dikaitkan dengan nelayan dari Bengkulu, Indonesia ini yang menemui munt4h ikan paus berharga lum4yan.

Nasib seorang nelayan bernama Sukadi berubah sekelip mata apabila beliau telah menemui beberapa ketulan besar seakan lilin ketika men4ngkap ikan berdekatan L4utan Hindi . Pada mulanya Sukadi berfikir ketulan ini hanya s4mpah yang telah dibu4ng dari kapal. Namun beliau menjadi begitu terkejut apabila mendapat tahu ketulan itu rupa-rupanya adalah munt4h ikan paus yang berharga lum4yan di pasaran. Setiap 1 kilogram munt4h ikan paus mencecah harga RM6,800.

Setelah menyedari nilai lum4yan munt4h ikan paus itu, Sukadi yang berasal dari Kabupaten Kaur, Wilayah Bengkulu telah menjadi jutawan segera apabila telah menjual 150 kilogram muntah ikan paus dengan keseluruhan bernilai RM1 juta.

Sukadi masih mempunyai simpanan munt4h ikan ikan paus yang banyak di rumahnya iaitu kira-kira 200 kilogram yang bernilai RM1.36 juta. Namun begitu, Sukadi bercadang mahu meningkatkan harga kepada RM9,200 sekilogram yang mana jika munt4h paus ini berjaya dijual, Sukadi mampu memperolehi pendapatan sebanyak RM1.84 juta.

Menurut kajian saintis, munt4h ikan paus atau ‘ambergis’ merupakan salah satu bahan yang digunakan dalam pembuatan alat kosmetik dan pewangi kerana ia mempunyai sifat atau agen yang boleh memanjangkan jangka hay4t sesuatu barangan komestik dan wangian. Munt4h ikan paus digelar emas terapung kerana harganya sangat lumayan di pasaran.

Selain Sukadi yang bertuah ini, beberapa orang nelayan bertuah di dunia juga pernah menjumpai munt4h ikan paus dan menjadi jutawan segera. Pada tahun 2016, seorang nelayan di Oman telah berjaya menjual 80 kilogram munt4h ikan paus yang ditemuinya dengan harga RM10.4 juta. Manakala seorang nelayan di Britain telah berjaya menjual 2.7 kilogram muntah ikan paus dengan harga RM550,000 pada tahun 2013.

Menurut lap0ran Kompas.com, Sukadi telah menemui ketulan munt4h ikan paus itu di antara Pulau Dua dan Pulau Enggano pada 2 September 2017. Muntah ikan paus tersebut telah ditemui secara berseler4k di L4utan Hindi.

Menurut Sukadi dalam temubualnya, “Saya fikir objek putih yang saya temui itu adalah samp4h lalu saya telah mengutipnya dan memasukkan ke dalam bot. Apabila sampai di rumah saya telah melayari internet dan membuat sedikit kaji4n. Saya berasa terkejut apabila mendapat tahu harganya sangat mahal di pasaran.”

Sukadi menambah, “Muntah ikan paus ini bersifat seperti lilin. Apabila ia dib4kar, ia akan menyala dan mula mencair.”

Ujar Sukadi, setelah berita penemuan muntah ikan paus ini disiarkan, ramai yang telah menghubunginya dan menyatakan minat untuk membeli simpanan muntah ikan paus tersebut.

Kata Sukadi lagi, “Saya masih menyimpan 200 kilogram munt4h ikan paus di rumah dan sedia untuk menjual jika harga yang ditawarkan amat berpatutan.”

Sumber: www.sinarviral.kini.blog

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!