Kenali Ikan Empurau Li4r, Ikan Tersenarai Paling Mahal Di Dunia, Harga Boleh Cecah RM1,800 Sekil0

Dua, tiga hari ini, media sosial Malaysia dihujani dengan isv ikan siakap yang tular dengan beberapa kej4dian. Sehingga ada beberapa individu menggelarkan ikan siakap sebagai makanan orang kayangan.

Boleh mencecah RM1,800 sekilo

Tapi tahukah anda ada spes1s ikan yang popular di sungai Sarawak yang diberi nama ikan Empurau. Harga ikan Empurau ini boleh mencecah RM1,800 sekilo. Manakala, dalam pasaran Sarawak pula boleh mencecah RM800-RM1,000 sekilo. Harga yang disebutkan adalah bagi ikan Empurau liar sahaja. Bagi ikan Empurau yang ditern4k, harganya jauh lebih murah dan berg4ntung kepada saiz ikan berkenaan.

Kenapa ikan ini terlalu mahal harganya?

Selain permintaan yang tinggi terhadap ikan empurau, harganya yang melambung tinggi juga diseb4bkan ikan ini amat sukar didapati atau dit4ngkap. Ini kerana h4bitat ikan empurau li4r memerlukan persekitaran air yang sejuk, air sungai yang bersih, dan berarus cepat. Hanya di kawasan hulu sungai di Sarawak ada k0ndisi sebegini.

Empurau li4r juga memakan buah-buahan sungai seperti “engkabang” yang menjadikan daging dan lemaknya mempunyai aroma harum yang tersendiri apabila dimasak.

Sumber: Siakapkeli

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!