Mirip Manusia, Anjing Ini Guna Cara Baru Untuk Berjalan Selepas Kaki Cedera Akib4t Kemal4ngan

Di mana ada kemahuan di situ ada jalan, itulah yang boleh digambarkan tentang kehebatan seekor anjing ini yang bangkit untuk kembali berjalan walaupun kakinya depannya telah terceder4 setelah terlib4t dalam kem4langan.

Menurut Oddity Central, anjing yang diberi nama Dexter itu telah kehilangan sebelah kakinya setelah dil4nggar sebuah van di hadapan rumah pemiliknya beberapa tahun lalu.

Suami pemilik Dexter iaitu Tim Pasek kemudiannya cepat-cepat membawanya ke klinik haiwan namun kej4dian itu telah mengakib4tkan sebelah kaki depannya terpaksa dibuang akibat kecederaan teruk dan sebelah lagi juga cedera.

Umur haiwan peliharaan itu masih panjang dan dia masih hidup sehingga kini namun sejak hari itu, anjing terb4bit mula menyesuaikan diri berjalan dengan cara baru. Untuk pengetahuan semua, tuan anjing ini pernah memberikannya sebuah alat dengan tayar untuk memudahkannya bergerak namun ia lebih gemar untuk berjalan seperti manusia menggunakan dua kaki belakangnya.

Pada mulanya, tuan Dexter pun macam t4kut dan terkejut tengok cara anjing peliharaan mereka jalan dengan dua kaki dan mereka sendiri tak pernah ajar anjing tersebut untuk jalan macam tu.

Namun, setelah dirujuk kepada doktor haiwan dan mereka melihat sendiri bagaimana Dexter lebih selesa berjalan macam tu, lama-kelamaan mereka dah terbiasa dengan kaedah terbaru yang diguna oleh anjing kesayangan keluarga itu.

Kehebatan Dexter berjalan mirip manusia kemudiannya telah mula mendapat perhatian orang ramai setelah video yang dikongsikan oleh pemiliknya mula tul4r.

Walaupun begitu, ada juga segelintir n3tizen yang bimbang dengan cara berjalan Dexter, namun pemilknya meneg4skan mereka tak pernah ajar atau p4ksanya jalan macam tu dan mereka juga selalu membawa anjing tersebut untuk pemeriksaan doktor.

Boleh tengok video Dexter ini di YouTube yang dikongsikan oleh BuzzFeed News ini.

Sumber: Lobakmerah

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!