Jumpa Sejumlah Wang Yang B4nyak Setelah Membeli Peti Ais Melalui 0nIine. Lelaki Ini Terus Lap0r P0lis

Seorang lelaki menemukan wang bernilai RM405,203 yang dijumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (0nline).

Menurut lap0ran agensi MBC News, lelaki itu menjumpai kira-kira 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan peti ais tersebut. Namun, dia lantas terus pergi ke bal4i p0lis untuk membuat lap0ran pada 6 Ogos lalu.

Polis telah memulakan si4satan untuk menentukan sumber wang itu dan buat sementara waktu kesemua wang itu disimpan oleh pihak berku4sa.

Rata-rata N3tizen Bangk4ng Kenapa Duit itu Dipulangkan

“Omg! Pls la…beli online kot…tu awk punya la tu…kenapaaaa? Kenapaaaaaa? Geram plak aku jujur x btempat ni…pi4ng nya lahai.” – Izati

“Aduhh knpe ko bagi p0lis .sah2 p0lis tu yg amek KOT . Ko ni pon .da terang2 rezeki tuu.kesian.

Awak terlalu jujur dlm keadaan .baiklah hahaha .Rapi awak akan dpt ganjarannye nanti insyallah .allah itu melihat” – Ruhaya

“Ish²… ini mesti jarang tengok movie kannn… tak tahu kegunaan duit rezeki terpij4k… mohon suruh dia tonton cite jut4wan fakir cukup la…. Hmmm kbye.” – Azlan




“Betul bang kena am4nah..duit tu bkn hak milk kita.tuan dia pun tercari2 tu.biar org kata setiap yg jumpa bkn hak milk kita Allah nk vji kita tu.” – Shanti

“Bagus tips. Bile per0mpak masuk rumah mungkin diorang pon tak expect duit dlm tu. Nak2 plak simpan dlm tupperware aiskrim letak kat freezer. Diorang ingt ikan temenung dlm tu.” – Razak

“Dh beli peti kn?? Maksudnye beli smua la..apa2 yg ada dalam tu..huhu..mcm bundle la…Bli ketul.pec4h ketul jumpa duit.nk serah p0lis jugk ke duit tu?” – Salman

“Dia lebih kurg la akak yg jumpe makcik hilang duit rm1000 tu..sebab kesian dia share la duit rm1000 yg dia jmpe kt makcik tu…k0ngsi rezeki katanya” – Linda




Ok la.. Dlm tempoh 6 bulan klu xder yg tuntut dpt balik kat org yg jumpa tp tolak cuk4i jer, klu ada yg menuntut, 0wner kena bg p4mpasan 5-20% kat org yg jumpa. Kalau duit tu ada kaitan dgn jen4yah dapat kat ker4jaan. Win win situation juga la kan.. Undang2 Singapore.” – Madir

Pembeli dan Penjual Ditah4n Bantu Si4satan

Penjual dan penghantar peti ais itu turut dit4han untuk memberi memberi kenyataan bagi membantu si4satan. Seorang peg4wai p0lis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan k3s tersebut tidak masuk akal kerana melib4tkan satu jumlah wang yang besar.

Undang-undang memberi hib4h kepada penjumpa

Dalam pada itu, ag3nsi portal Allkp0p pula melap0rkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemuinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan.

Walau bagaimanapun, pihak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah wang berkenaan.

Sekiranya pemilik wang dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pamp4san antara lima hingga 20 peratus. Namun, sekiranya wang tersebut did4kwa mempunyai kaitan dengan jen4yah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana neg4ra.

Sumber: OHBULAN!, lamanmaya

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!