Tidak mem4kai pelitup muka: “Ia adalah pilih4n saya,” kata ‘Karen Dior’


Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya dalam satu kenyataan berkata wanita warga asing itu dikenakan dua k0mpaun masing-masing berjumlah RM1,500. – Foto Twitter/@117WeThePeople

KUALA LUMPUR: Baru-baru ini, tul4r video seorang wanita w4rga asing digelar sebagai ‘Karen’ membuat kec0h di hadapan butik sebuah pusat beli-belah selepas dil4rang memasukinya tersebut kerana tidak memakai pelitup muka.
Selepas isv tersebut dilihat agak reda, wanita itu memu4t naik satu video di laman 𝚃𝚠𝚒𝚝𝚝𝚎𝚛 dan bercakap mengenai kebeb4san dan h4k untuk membuat pilihan.

“Selamat pagi, saya Kerry atau orang kenal sebagai ‘Karen Dior’, dari Manchester ke Malaysia dengan aman dan cinta sejak 20 tahun lepas. Jiwa saya, anak-anak saya semuanya di sini.

“Lagu kita ialah kebebasan, kebebasan untuk pilih apa kita makan, ke mana kita pergi, kita pergi dengan siapa, apa kita lakukan kepada badan kita secara perubatan atau sebaliknya. Ia adalah pilihan, pilihan anda, pilihan saya.

“Banyak negara sudah tarik balik m4ndat (pakai pelitup muka), ada pautan di bawah, anda dijemput baca dan nyatakan pendapat anda,” katanya menerusi video berdurasi lebih dua minit di laman 𝚃𝚠𝚒𝚝𝚝𝚎𝚛 tersebut.

Setakat artikel ini ditulis, video tersebut mendapat hampir 100,000 tontonan dan k0men2 di video tersebut pula menunjukkan rasa tidak puas hati r4kyat Malaysia terhadapnya yang enggan mengikut per4turan ditetapkan ker4jaan. Bahkan, selebriti tempatan, Diana Danielle turut sama menulis komen pada video tersebut.

“Anda boleh pergi ke negara di mana mereka tidak menggunakan undang-undang ini, tetapi di negara ini menjaga kesihatan satu sama lain adalah lebih penting daripada ‘keperluan’ individu.

“Anda boleh menj4ngkiti orang lain jika anda keluar tanpa memakai pelitup muka. Banyak negara Eropah bergelut dengan peningkatan k3s berikutan kebebasan pilihan tanpa had itu,” tulisnya.

Baru-baru ini, 𝙺𝚎𝚝𝚞𝚊 𝙿𝚘𝚕𝚒𝚜 𝙳𝚊𝚎𝚛𝚊𝚑 𝙳𝚊𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗𝚐𝚒, 𝙰𝚜𝚒𝚜𝚝𝚎𝚗 𝙺𝚘𝚖𝚒𝚜𝚒𝚘𝚗𝚎𝚛 𝙽𝚘𝚘𝚛 𝙳𝚎𝚕𝚕𝚑𝚊𝚗 𝚈𝚊𝚑𝚊𝚢𝚊 dalam satu kenyataan berkata wanita w4rga asing tersebut dikenakan dua k0mpaun masing2 berjumlah RM1,500. Kompaun itu dikeluarkan di bawah 𝙿𝚎𝚛𝚊𝚝𝚞𝚛𝚊𝚗 𝟷𝟽 (𝟷) 𝙿𝚎𝚛𝚊𝚝𝚞𝚛𝚊𝚗- 𝙿𝚎𝚛𝚊𝚝𝚞𝚛𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚗𝚌𝚎𝚐𝚊𝚑𝚊𝚗 𝚍𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚗𝚐𝚊𝚠𝚊𝚕𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚗𝚢𝚊𝚔𝚒𝚝 𝙱𝚎𝚛𝚓𝚊𝚗𝚐𝚔𝚒𝚝 (𝙻𝚊𝚗𝚐𝚔𝚊𝚑- 𝙻𝚊𝚗𝚐𝚔𝚊𝚑 𝙳𝚊𝚕𝚊𝚖 𝙺𝚊𝚠𝚊𝚜𝚊𝚗 𝚃𝚎𝚖𝚙𝚊𝚝𝚊𝚗 𝙹𝚊𝚗𝚐𝚔𝚒𝚝𝚊𝚗) (𝙿𝚎𝚕𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚖𝚞𝚕𝚒𝚑𝚊𝚗 𝙽𝚎𝚐𝚊𝚛𝚊) 𝟸𝟶𝟸𝟷bagi kedua-dua kes4lahan.

Sebelum itu, tul4r di media s0sial rakaman video memaparkan seorang ‘minah saleh’ yang dilihat bertengk4r dengan pengawal keselamatan selepas cuba memasuki pusat beli-belah Bangsar Shopping Centre (BSC) tanpa memakai pelitup muka. Itu merupakan kej4dian kedua selepas wanita yang sama sebelum ini turut did4kwa tidak memakai pelitup muka dan menimbulkan kekec0han di sebuah butik mewah di pusat beli-belah KLCC.

Sumber: Astroawani

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!