Pemancing Terper4njat Bila Mendapat Ikan Bertaring Taj4m Adalah Ikan ‘Pencer0boh’ Dan Dihar4mkan Di Negaranya

Seorang lelaki yang sedang memancing sangat gembira apabila mendapat seekor ikan namun kemudian terkejut besar apabila mendapati ikan yang diperolehnya itu sangat pel1k dan g4njil serta mempunyai t4ring.

Berlaku di Canton’s Reservoir, Amerika Syarikat lelaki yang dikenali sebagai Mike Powell ini terpaksa bergelut dengan ikan itu buat seketika sebelum berjaya men4ngkapnya. Menurutnya ikan tersebut melompat ke kiri ke kanan, depan hingga menyukarkannya untuk men4ngkapnya.

Lelaki ini juga memberitahu dia selalu pergi memancing di Canton’s Reservoir itu sepanjang hidupnya sehingga kini dan sebaik sahaja melihat ikan tersebut dia sedar ikan itu tidak sepatutnya ada di situ.

Menurut pakar, ikan seberat hampir 2.72 kilogram yang dit4ngkap oleh Mike Powel itu ialah spes1es ikan yang dikenali sebagai ikan berkepala ular (snakehead) atau juga dikenali sebagai ‘frankenfish”

Ikan Snakehead biasanya ditemui di Asia tetapi ianya dianggap ikan pencer0boh dan dih4ramkan di Amerika Syarikat kerana ianya did4kwa boleh mer0sakkan ekosistem alam dan menghapuskan ikan tempatan.

Spesis keluarga ikan ini biasanya ditemui di benua Asia dan antaranya adalah ikan toman dan haruan.

Bahkan pegawai hidupan liar di Amerika Syarikat meminta orang awam agar segera memberitahu mereka atapun membvnuh ikan tersebut jika menemuinya.

Ikan snakehead itu dipercayai dipelihara oleh seseorang dan dilepaskan disitu kerana saiznya makin membesar.

Sumber: arenagempak.com

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!