Hukum4n m4ti terhadap Nagaenthran ditangguh selepas p0sitif C0VID-19


Tiada sebarang tempoh masa diberikan dalam penangguhan itu dan keputusan sama ada hukvman terus ditangguh atau tidak akan diberitahu kelak. – Foto change.org

SINGAPURA: Mahk4mah Singapura pada Selasa menangguhkan pelaksanaan hukvman m4ti terhadap w4rga Malaysia D Nagaenthran atas dasar “𝚔𝚎𝚠𝚊𝚛𝚊𝚜𝚊𝚗 𝚍𝚊𝚗 𝚔𝚎𝚖𝚊𝚗𝚞𝚜𝚒𝚊𝚊𝚗 (𝚌𝚘𝚖𝚖𝚘𝚗 𝚜𝚎𝚗𝚜𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝚑𝚞𝚖𝚊𝚗𝚒𝚝𝚢)” selepas lelaki berusia 33 tahun itu disahkan p0sitif C0VID-19.

Begitupun, tiada sebarang tempoh masa diberikan dalam penangguhan itu dan keputusan sama ada hukvman terus ditangguh atau tidak akan diberitahu kelak, lap0r Reuters.

Nagaenthran sepatutnya dihvkum gantung pada pagi Rabu namun m4hkamah bersidang pada Selasa bagi mendengar rayuan terakhir peguam yang mewakili tertvduh. Menerusi hujahnya, peguam Nagaenthran berkata lelaki tersebut tidak sepatutnya dihvkum m4ti kerana dia merupakan lelaki yang kurang upaya intelek.

K3s tersebut menarik perhatian antarabangsa termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sekumpulan pakar dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan jutawan British Richard Branson.

Semuanya meminta Singapura meringankan hukvman m4ti yang dikenakan terhadap Nagaenthran.
Nagaenthran ditahan pada April 2009 kerana mengedar kira-kira 42.72 gram her0in dan dijatuhkan hukvman m4ti selepas mahkamah mendapatinya bers4lah.

Begitupun, peguamnya telah memfailkan rayuan terhadap hukvman itu dengan alasan lelaki tersebut tidak sihat dari segi ment4l. Peguamnya berkata, sekiranya mengg4ntung Nagaenthran, ia akan mel4nggar perlembagaan Singapura kerana dia seorang yang kurang upaya intelek.

Sumber: Astroawani

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!