R4ngka Alien Kecil Jadi Tajuk Berita H4ngat Dahulu, Salah Satu M!steri Yang Terjawab

KEBENARAN di sebalik r4ngka berukuran enam inci yang pernah dianggap sebagai m4khluk asing atau 4lien telah ditolak oleh s4intis. Dinamakan Ata, r4ngka itu yang ditemui pada tahun 2003 di Atacama, Chile, menjadi tajuk berita utama kerana tengk0raknya berbentuk 4neh dan mempunyai 10 tulang rusuk.

Ata ditemui dalam sarung kulit di gerej4 yang ditinggalkan, mencetuskan kebingungan ramai penduduk setempat pada masa itu. Ia kemudiannya telah dikaji oleh seorang k0lektor dari Sepanyol yang mula membuat spekulasi ia adalah bentuk hidupan 4sing kerana tulangnya yang luar biasa.

Akhirnya, selepas lima tahun menjalani an4lisis teliti, s4intis telah mendapat jawapan mengapa r4ngka itu mempunyai beberapa mut4si. Ujian di Universiti Stanford, San Francisco dan University of California mendapati ia adalah r4ngka bayi yang meningg4l dunia 40 tahun lalu.

Paparan skrin video di 𝚈𝚘𝚞𝚝𝚞𝚋𝚎.

Dia dikatakan mempunyai beberapa keadaan genetik yang mengganggu pertumbuhannya, dikaitkan dengan orang kerdil dan gangguan tulang yang lain. Rangka itu dianggap sebagai bayi pramatang atau seseorang yang meningg4l selepas dilahirkan.

Garry Nolan, seorang pr0fesor mikr0biol0gi dan imun0logi di Sekolah Perubatan Universiti Stanford, percaya penyel1dikan mengenai Ata mungkin satu hari akan memberi m4nfaat kepada pes4kit.

Dia boleh memberikan beberapa petunjuk untuk membantu manusia yang meng4lami masalah pertumbuhan tulang atau orang yang meng4lami patah tulang yang tervk. Dia mula meneliti k3snya pada 2012 apabila seorang rakannya berkata dia mungkin telah menemui alien.

Bercakap kepada Gu4rdian, dia berkata: “Dia sangat tidak sempurna kerana tidak dapat makan. Dalam keadaannya, dia akan berakhir di 𝙸𝙲𝚄 𝚗𝚎𝚘𝚗𝚊𝚝𝚊𝚕, tetapi berdasarkan di mana spes1men itu ditemui, ia tidak seringkas yang difikirkan.”

“Walaupun ia bermula sebagai cerita tentang alien dan mendapat liputan antarabangsa, ia benar-benar merupakan cerita tentang tr4gedi manusia,” katanya.

Sumber: arenagempak.com

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!