Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum menerima v4ksin C0vid-19, selepas 𝙹𝚊𝚋𝚊𝚝𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚛𝚔𝚑𝚒𝚍𝚖𝚊𝚝𝚊𝚗 𝙰𝚠𝚊𝚖 (𝙹𝙿𝙰) mewajibkan pengambilan v4ksinasi itu mulai 1 November lalu.

𝙼𝚎𝚗𝚝𝚎𝚛𝚒 𝚍𝚒 𝙹𝚊𝚋𝚊𝚝𝚊𝚗 𝙿𝚎𝚛𝚍𝚊𝚗𝚊 𝙼𝚎𝚗𝚝𝚎𝚛𝚒 (𝚃𝚞𝚐𝚊𝚜-𝚝𝚞𝚐𝚊𝚜 𝙺𝚑𝚊𝚜), Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata, ketika ini terdapat kira-kira 1.8 peratus daripada 1.6 juta penjawat awam masih engg4n menerima v4ksin berkenaan.

“Hari ini 10 November iaitu 10 hari selepas ia (pengambilan vaksin C0vid-19) dikuatku4sakan, namun tiada sebarang tind4kan (disiplin) diambil,” katanya ketika sesi Pertanyaan-pertanyaan Bagi Jawab Lisan di Dewan Rakyat pada Rabu.

Beliau menjawab pertanyaan Chan Foong Hin (PH-Kota Kinabalu) yang meminta Perdana Menteri menyatakan statistik penjawat awam yang engg4n menerima v4ksin C0vid-19 tanpa alasan kukuh selepas JPA mewajibkan pengambilan vaksin itu mulai 1 November lalu.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Foong Hin yang mahu tahu mengenai tindakan setimpal ke atas kakitangan awam yang engg4n menerima suntikan vaksin, Abdul Latiff berkata, tind4kan dibuat berdasarkan udang2 yang terpakai dalam JPA bagi memastikan penyampaian perkhidmatan ker4jaan tidak terganggu.

“Tind4kan disiplin yang akan diambil ada prosesnya terutama sekali ketua jabatan perlu utus surat tunjuk sebab dan penjawat awam yang terlib4t diberi tempoh 21 hari untuk jawab.

“Jika jawapan diterima tidak memuaskan, satu jawat4nkuasa disiplin akan dibentuk di peringkat jabatan itu untuk memutuskan tind4kan seterusnya,” katanya. Tambahnya, antara yang boleh diambil termasuk memberi am4ran, cel4an, menyek4t kenaikan gaji, pangkat dan sebagainya, namun pr0ses perlu dilakukan dengan sebaiknya.

Sumber: sinarharian

About admin

Check Also

Pengunjung M4ut Jatuh Dari Roda Ferris Di ‘𝙵𝚞𝚗 𝙵𝚊𝚒𝚛’ Berdekatan Aeon Cheras Selatan, S4ksi Kongsi Kisah…

Satu kem4langan m4ut melibatkan seorang pengunjung lelaki, manakala seorang lagi ceder4 di sebuah ‘𝙵𝚞𝚗 𝙵𝚊𝚒𝚛’ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!