Barang Elektrik Rosak Sebab Baanjir? Mungkin Korang Boleh Try Cara Ini

Antara kerugian terbesar bila baanjir berlaku dah tentulah peralatan elektrik yang rosak akibat dinaiki air seperti peti ais dan meesin basuh.

Baru2 ini, Zakat Selangor melalui Twitter rasmi meereka telah kongsikan cara2 untuk selamatkan barang elektrik yang rosak ni.

Menurut Zakat Selangor, kaedah yang dikongsikan ini telah pun dicuba dan semuanya kembali berfungsi seperti sediakala.

Anda yakin, insya Allah perkakasan elektrik anda mampu berfungsi kembali.. kami dan cuba ujinya sebentar tadi. Alhamdulillah semua kembali berfungsi, peti sejuk, kipas, dan mesin basuh. Alhamdulillah jimat wang untuk beli baru. Jangan terus dibuaang.”

Jadi kalau korang ada barang2 elektrik yaang telah dimasuki air, korang pun boleh cuba ikut cara2 dekat bawah ni:

1. Bersihkan semua bahagian barang elektrik

2. Jangan terus hidupkan barang elektrik yang masih basah

3. Biarkan barang elektrik kering dahulu terutaamanya bahagian elektronik

4. Bersihkan guna penyembur khaas (throttle body spray) pada bahagian elektronik.

5. Akhir sekali biarkan barang kering semula sebelum hidupkan.

Cara guna:

1. Peti ais (sembur pada bahagian elektronik sebelah tabung gas)

2. Mesin Basuh (sembur pada sambungan wayar pada motornya dan sekitar kawasan belting motor dan elektronik sebelah atas dan buka terlebih dahulu) elektronik mesin basuh biasanya memang disalut getah dan tak terkesan bila terendam dalam air.

Jadi korang janganlah buang dulu peralatan elektrik tu, guna cara ni dulu okay?

Sumber : LobakMerah

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!