Seraam! Tular Rakaman Penuumpang Bas Tiba2 Menaari Kerana ‘Diteegur’. Ini Kisah Sebenarnya…

Baru2 ini tular sebuah klip melihaatkan seorang penumpang bas yang tiba2 meraacau dan mula membuat gerak badan seakan2 sedang menaari.

Kejadian tersebut tular di laaman Facebook sejak Ahad lalu melalui pengguna Penang Kini, di mana penumpang tersebut berada dalam sebuah bas ekspres dari Kuala Lumpur menghala ke Pulau Pinang.

Klip itu meneriima lebih 300 ribu toontonan, di mana rata2 netizen yang menonton turut berasa seraam melihat aaksi yang tidak noormal dari penumpang tersebut. Walau bagaimanapun, ramai juga yang berseloroh dan meniinggalkan komen guraauan yang boleh dikataakan tidak bertempat.

Pemandu bas kongsi cerita sebenar

Terpanggil untuk menjawab isu ini, pemaandu bas tersebut tampil untuk berkoongsikan perincian sebenar pada waktu kejaadian.

Menurut lelaki yang ingin dikenali sebagai Helmi itu, penuumpang tersebut menaiki bas itu berdua bersama ibunya dan mula bertiindak aneeh sebaik saja mereeka melalui kawasan Gua Tempurung.

Penumpang itu berdua dengan ibunya naik bas yang saya paandu. Waktu sedang memandu, saya dengar maak dia jeriit dan ajarnya mengucap. Ketika itu jam menunjukkan pukul 1.20 pagi dan betul2 lalu Gua Tempurung, Perak iaitu KM 317 arah utara”

Tambahnya lagi, dia tetap meneeruskan pemanduannya ke hentian R&R terdekat di Simpang Pulai dan penumpang itu terus menari akibat ‘keteeguran’ sepanjang perjalanan ke sana. Helmi kemudiannya bertindak memasaang ayat ruqyah dan ayat suci al-Quran.

Dia menari di tempat duduknya sahaja. Bila sampai, kaami bantu pulihkannya. Alhamdulillah dia sedar 15 minit kemudian. Kami tanya apa yang berlaku, dia jawab ternampak seesuatu.”

Kalau jumpa, jangan tegur!

Menurut sumber, ini bukanlah pertama kali Helmi menghaadapi kejadian seperti itu selama 12 tahun berkhidmat sebagai pemandu bas ekspres. Dia turut mengingaatkan orang ramai supaya berhati2 jika melalui kawasan ‘panas’ dan tidak meneegur jika terlihat sesuatu yang aneeh.

Tambahnya lagi, laluan di Gua Tempurung itu sudaah memang dikenali oleh pemandu lori dan bas sebagai salah satu spot panas di mana kemaal4ngan m4ut sering berlaku di kawasan itu.

Memang biasalah juga nampak budak melintas dan perempuan melitas jalan awal pagi. Jadi apabila berlaku perkara macam ini, insyaAllah apa yang kita belajar, kita cubalah handle.”

Netizen diminta jangan celuupar

Helmi juga dikatakan terkejut apabila klip kepada kejadian itu ditularkan, dan meminta orang ramai agar tidak meninggalkan komen2 berbaur celuupar. Lelaki itu turut berhadap agar apa yang berlaku boleh dijadikan pengajaran kepada semua.

Nasib baik semuanya selesai dengan aman. Yang dok bergurau sakan kat komen tu, harapnya lebih sensitif lah lepas ni, ya?

Sumber: Facebook dan Portal | LobakMerah

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!