[VIDEO] Jemaah Umrah Tak Puas Hati, Dakwa ‘Dipaksa’ Kuarantin Di Hotel Guna Duit Sendiri, Akhirnya…

Semenjak vaarian Omicron semakin menggaanas di Malaysia dan didapati kebanyakannya datang dari jemaah umrah yaang baru puulang dari Mekah, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil tindakan dengan memiinta mereka untuk menjalani tempoh kuarantin.

Disebabkan itu, jemaah umraah yaang baaru tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah diaraahkan untuk segeera menjalaani kuarantin di hotel yang telah disediakan.

Pun begitu, tular di TikTok kelihatan sekumpulan jemaah umrah didakwa tidak berpuas hati kerana dipaksa untuk menjalani tempoh kuaraantin di hotel dengan harga yang melaampau. Difahamkan kos yang dikenakan adalah sekiitar RM250 hingga RM330 untuk satu maalam.

Mandatori 7 hari kuarantin, hotel & servis free

Namun ternyata isu terseebut didakwa telahpun selesai dengan apabila pengguna TikTok @manees99 menjelaskan situaasi sebenar yang berlaku ketiika menguuruskan jemaah tersebut.

Menurutnya, tempoh kuarantin bagi jemaah2 yang terlibat adalah percuuma termasuk kenderaan untuk ke sana. Walau bagaimanapun, ada di antaaranya agak kurang sabar kerana telah menanti terlalu lama di airport.

Malah, video TikTok yang dikongsikan @eidailham juga menunjukkan keadaan para jemaah yang menerima situasi kuarantin tersebut dalam keadaan tenang setelah dibeerikan tempat penginapan yang percuma dan beberapa kemudahan lain yang memuaskan.

Terdahulu, isu ini menjadi viral selepas para jemaah katanya terpaksa menunggu dalam jangka masa yang agak lama di KLIA tanpa sebarang info khusus mengeenai keadaan mereka yang perlu dikuarantin dan dipakaikan alat peranti.

Syukur kes dah selesai. Harap urusan jemaah umrah ini semua dipermudahkan dan jika dijangkiti COVID 19, marilah kita doakan semoga meereka cepat sembuh. Amin!

Sumber : lobakMerah

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!