[VIDEO] Lelaki Ni Buat Ekspeerimen Isi Petrol Dalam Kereta Enjin Diesel & Ini Yang Berlaku

Seperti yang diketahui, kebanyakan kereta di negara ini menggunakan minyak petrol untuk berkuasa dan berfungsi dengan baik. Kebiasaannya, pam petrol ‘dilabelkan’ dengan warna hijau (RON 97) dan kuning (RON 95).

Selain itu terdapat juga minyak diesel yaang dilabelkan dengan warna hitam. Mungkin kita tidak akan tersilap memasukkan bahan api terseebut apabila ia sudah dilabelkan, namun seandainya kita memasukkan juga diesel ke dalam kenderaaan yang sepatutnya menggunakan petrol, apa yang akan berlaku?

Petrol vs diesel

Dari segi penggunaan, diesel paling kerap digunakan oleh trak muatan berat, bas, bot, dan kenderaan lain yang memerlukan penarafan tork (gagah) yang lebih tinggi dan lebih banyak tarikan rendah.

Minyak berkuasa petrol pula paling kerap dikaitkan dengan kereta mempunyai penumpang, SUV dan trak ringan.

Walaupun kedua-duanya berasal daripada minyak mentah, petrol dan diesel mempunyai sifat fizikal berbeza. Untuk pengetahuan, petrol mempunyai tekstur yang lebih nipis dan mempunyai bau yang berbeza, sementara diesel pula mempunyai tekstur yang lebih tebal.

Perbezaan fizikal ini berlaku apabila diesel cuba untuk menembusi sistem bahan api dan komponen enjin kenderaan petrol.

Apa akan berlaku jika diesel dimasukkan dalam kenderaan petrol?
Diesel yang lebih tebal dan tumpat daripada petrol menyebabkan bahan api ‘bergelut’ untuk menggerakkan campuran diesel atau petrol melalui sistem.

Ia juga tidak akan dapat melalui penapis bahan api dengan mudah dan akan tersumbat, menjadikannya tidak boleh digunakan.

Mungkin korang tengok kereta berjalan dengan baik selepas diesel dimasukkan, tetapi ia sebenarnya bergerak dengan menggunakan baki petrol yang terdapat dalam saluran bahan api.

Keadaan yang sama atau lebih teruk mungkin berlaku jika anda menuangkan minyak petrol pada kereta berkuasa diesel. Hal ini kerana petrol cenderung untuk melakukan ‘pembakaran’ pada tahap tinggi dan membuatkannya menyala lebih cepat daripada bahan api diesel.

Ia boleh menyebabkan kerosakan yang besar pada enjin diesel dan komponennya.

Video di bawah ini memaparkan kesan yang berlaku pada kereta jika diesel dituang di dalam kereta berkuasa petrol dan sebaliknya. Semoga bermanfaat.

Sumber: Jdpower, Fifth Gear | SiakapKeli

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!