‘Ini Semua Khurafat!’, Dakwa Maandi Di Tasik Dayang Bunting Mampu Dapatkan Zuriat Cetus Perbincangan Netizen

Pulau Langkawi merupakan destinasi pilihan ramai oraang untuk bercuti dan juga untuk ‘honeymoon’. Pulau yang penuh dengan kisah lagenda dan mitos, mesti andaa pernah dengar pelbagai kisah tentang Pulau Langkawi, bukan?

Antara mitos yang sering diwar-warkan sejak lama dahulu adalah bagi mereka yang mahu zuriat boleh berikhtiar mandi di Tasik Dayang Bunting. Terbaharu, ada video di TikTok yang berkongsi kejayaan mereka mendapatkan zuriat selepas berikhtiar di Tasik Dayang Bunting.

Oleh itu, pengguna Twitter @malissaali telah menyuarakan kebimbangannya akan kisah-kisah yang dikongsi. Menurutnya, ‘ikhtiar’ yang dilakukan itu adalah khurafat dan boleh jatuh syirik serta memesongkan akidah seseorang.

Perkongsian tersebut telah meraih perhatian ramai orang dan rata-rata netizen mengatakan mitos itu telah lama diwar-warkan dalam masyarakat. Bukan itu sahaja, para netizen juga pelik masih ada yang percaya kepercayaan lama di zaman moden ini.

Rata-rata netizen juga mengatakan tidak seharusnya amalan khurafat ini dipraktikkan lagi dan sebagai individu beragama Islam, haruslah percaya pada Allah serta anggap ia satu ujian apabila belum dikurniakan zuriat. Tidak salah berusaha tetapi haruslah berlandaskan ajaran Islam kerana ia boleh memesongkan akidah seseorang.

Sumber : TheVocket

About admin

Check Also

‘Berpada-Pada Mengata & Menghina Isu Poligami’ – Nora Ariffin

Sejak akhir-akhir ini, isu poligami menjadi satu topik hangat yang diperkatakan di media sosial. Jangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *