Dianggap ‘Berb4haya’, Lelaki Ini Ded4h Kenapa K4ngkung Haram Ditanam Di Amerika Syarikat

Kangkung merupakan sej3nis tumbuhan atau sayur4n yang menjadi kegemaran kebanyakkan negara Asia termasuk Malaysia.

Sayuran ini juga begitu terkenal dan sering dijadikan masakan goreng belacan yang ditumis dengan beberapa lagi bahan lain seperti bawang, cili, ikan bilis dan sebagainya.

Namun, anda tahu tak sebenarnya Kangkung merupakan salah satu tumbuhan yang dihar4mkan di Amerika Syarikat.

Menurut perkongsian dari seorang lelaki, menerusi laman TikTok Agrotonomy dia berkongsi ladang dimana sayur kangkung ditanam dengan aeroponic tower. Kangkung yang ditanamnya kelihatan sangat subur dan menghijau.

Begitu pun, apa yang mencvri tumpuan adalah pendedahan mengenai sayur tersebut yang sebenarnya dihar4mkan di Amerika Syarikat kerana dianggap sebagai spesis pencer0boh.

Menurut Jabatan Pertanian AS, tumbuhan yang juga dikenali sebagai Bayam Air ini mukan diperkenalkan di negara barat sekitar tahun 1970, lapor AZCentral.

Walau bagaimanapun, ia telah dihar4mkan di AS kerana tumbuhan ini boleh mengancam laluan air dan spesies tumbuhan asli yang lain. Oleh itu, AS telah menyenaraikan tumbuhan ini sebagai salah satu tumbuhan yang berb4haya.

Jurucakap Jabatan Pertanian Arizona, Robert Smook berkata, pada zaman dahulu pihak berkuasa akan bertindak merampasadan seterusnya mengh4puskan tumbuhan ini jika terdapat dimana2 premis makanan yang menggunakan Kangkung.

“Saya tidak tahu mengapa orang dahulu menanam tumbuhan ini pada awalnya, ia boleh jadi tumbuhan yang meng4ncam tumbuhan asal walaupun hanya ditanam di halaman belakang rumah.

“Jika dibiarkan terlalu lama, tumbuhan ini akan membi4k dan mengeksploitasi seluruh laman. Tambahan pula tumbuhan ini sangat sukar dibu4ng,” jelasnya, lapor AZCentral.

Sumber: AZ Central, Agronotomy | SiakapKeli

About admin

Check Also

‘Berpada-Pada Mengata & Menghina Isu Poligami’ – Nora Ariffin

Sejak akhir-akhir ini, isu poligami menjadi satu topik hangat yang diperkatakan di media sosial. Jangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *