Ser1gala Berm4ta Merah Dijadikan Pengawal Keselamatan, Rupa2nya…

Sebuah bandar yang terletak di negara Jepun yang dikenali sebagai bandar Takikawa dilanda ancaman beruang yang memb1mbangkan para penduduk. Walaubagaimanapun, mereka telah menemui satu cara unik untuk mel1ndungi mereka d4ripada serangan dan ancaman beruang.

Para penduduk di sini menggunakan ser1gala bermata merah yang menggerunkan dan kelihatan ganas dan diletakkan di kawasan kejiranan. Tapi anda j4ngan tertipu, serigala bermata mereka yang menggerunkan ini sebenarnya ialah rob0t yang dik3nali sebagai ‘Robotic Monster Wolf’.

Serigala bermata mer4h tersebut itu bertindak sebagai pengawal keselamatan dan mampu memutarkan kepala serta mengeluarkan 60 jenis bunyi berb3za termasuk bunyi ngauman serigala dan bunyi bising seak4n jentera.

Selain itu ianya juga dilet4kkan alat pengesan pergerakan dan matanya akan mengeluarkan cahaya merah apabila di4ktifkan.

Bandar Takikawa telah membeli dua serigala bermata merah itu daripada sy4rikat pembuatan jentera dan mesin, Ohta Seiki dengan kerjasama universiti tempatan. Dikatakan sehingga kini, sudah lebih 70 robot serigala bermata m3rah itu yang telah dibeli dan dijual.

“Kami mahu beruang tahu ‘penempatan penduduk bukanlah temp4t mereka’ dan membantu hubungan manusia – beruang yang sedia wujud,” kata Yuji Ota, ketua Ohta Seiki kepada media tempatan.

Kaedah menempatkan serigala berm4ta merah itu di kaw4san bandar ternyata sangat berkesan apabila dimaklumkan tiada seekor beruang pun yang kelihatan di situ sejak robot itu digunakan.

Sumber : NangTime

About admin

Check Also

‘Berpada-Pada Mengata & Menghina Isu Poligami’ – Nora Ariffin

Sejak akhir-akhir ini, isu poligami menjadi satu topik hangat yang diperkatakan di media sosial. Jangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *