[VIDEO] Bangk4i Kapal Berusia Lebih 500 Tahun Ditemui Di Padang Pasir, Tersimpan Harta Karun Bernilai RM38 Juta

Sebut sahaja padang pasir, mesti ramai antara kita terbayang akan kawasan luas yang kering kontang, panas dan dipenuhi dengan pasir dan mungkin menyimpan misteri yang belu kita ketahui. Selain itu, mungkin ada juga tumbuhan seperti kaktus.

Pada suatu hari, sekumpulan pelombong telah menemui sebuah kapal terbengkalai yang dipercayai karam lebih 500 tahun dahulu di padang pasir Namibia yang berhampiran dengan pantai.

Kapal tersebut dijump4i oleh merek4 di satu kaw4san yang dikenali sebagai Skeleton coast (pantai rangka tulang).”

Kawasan itu diberi nama sedemikian kerana temp4t tersebut seringkali menjadi mimpi ngeri kerana kerapkali kapal-kapal yang melaluinya akan tenggelam apabila melalui kawasan tersebut.

Penemuan kapal itu telah dimaklumkan kepada seor4ng ahli arkeologi yang dikenali sebagai Dr. Dieter Noli.

Dr. Dieter Noli pada mulanya mahu mencuba menggali sebuah lombong berlian di kawasan tersebut namun tidak menyangka dia juga ditakdirkan untuk men3mui peninggalan sejarah yang bernilai di kawasan tersebut.

Dr. Dieter Noli dan kumpulan pelombong disitu pun mula memeriksa keadaan kapal tersebut dan ketika mereka mengalihkan sebatang paip di dalam kapal, tiba-tiba mereka terdengar bunyi gemerincing dari dalam paip tersebut.

Alangkah terkejutnya mereka apabila ketika membuka dan memeriksa paip tersebut, mereka menjumpai banyak duit syiling emas lama yang masih elok.

Penemuan syiling itu juga membantu para pengkaji untuk mengetahui bahawa kapal tersebut adalah sebuah kapal Portugis dari kurun ke-14.

VIDEO:

Dikatakan selain daripada syiling-syiling, mereka juga trelah menemui beberapa lagi benda bernilai seperti gading gajah dan nilai kesemua barangan harta karun yang dijumpai mereka adalah dianggarkan mencecah $9 juta atau lebih RM38 Juta.

Kredit: Nbcnews

Sumber : NangTime

About admin

Check Also

‘Berpada-Pada Mengata & Menghina Isu Poligami’ – Nora Ariffin

Sejak akhir-akhir ini, isu poligami menjadi satu topik hangat yang diperkatakan di media sosial. Jangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *