[VIDEO] Lelaki Berdep4n Detik Cemas, ‘Dit3rkam’ Har1mau Bintang Ketika Sedang Kayuh B4sikal

Seekor har1mau bintang dilaporkan telah ‘men3rkam’ seorang penunggang basikal di lebuh raya berhampiran Taman Negara Kaziranga, Assam India.

Kejadian mengejutkan itu sempat dirakamkan oleh kamera litar tertutup. Rakaman tersebut memaparkan seorang penunggang basikal yang sedang mengayuh basikalnya sebelum secara tiba2 dit3rkam oleh binatang yang muncul dari arah hutan.

Haiwan itu dikatakan mungkin beranggapan bahawa lelaki tersebut merupakan mangsanya semasa men3rkam dan menjatuhkan lelaki berkenaan.

Video itu jelas menunjukkan penunggang basikal tersebut terus hilang imbangan dan terjatuh dari basikal apabila terkejut dengan terk4man har1mau bintang berkenaan.

Har1mau bintang itu dilihat terus lari ke dalam hutan. Penunggang basikal itu dan beberapa kereta lain yang melalui laluan ters3but turut memberhentikan kenderaan mereka seketika selepas menyaksikan serangan itu.’

Lelaki yang diserang itu juga kelihatan berada dalam keadaan baik dan tidak cedera.

Dia mengangkat basikalnya dengan cepat dan mula mengayuh. Lelaki itu juga dapat dilihat melihat semula ke arah belakang bagi memastikan haiwan berkenaan tidak mengikutinya lagi.

Video itu dikongsi di Twitter oleh pegawai IFS Parveen Kaswan, yang berkata serangan itu berlaku pada Januari lalu dan dirakamkan pada kamera yang dipasang oleh pihak berkuasa di Taman Negara Kaziranga.

Kaswan berkata, “har1mau bintang itu cuba menyeberangi lebuh raya. Namun, kedua-duanya bertuah.”

Menurut Kaswan juga, har1mau bintang adalah “spesies yang sangat mudah disesuaikan.”

“Mereka tinggal di ladang, tanaman tebu, kebun teh malah di bandar, bukit dan hutan. Kadang-kadang kemunculan mereka itu selamat tetapi banyak konflik akan timbul,” tulisnya.

Konflik di antara har1mau bintang dengan manusia semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan beberapa kejadian di mana haiwan pemangsa tersebut cuba untuk meny3rang manusia.

Populasi mangsa yang semakin berkurangan dan kehilangan habitat asal telah menyebabkan har1mau bintang itu sesat ke penempatan manusia dan telah menimbulkan konflik antara haiwan tersebut dengan kehidupan manusia.

Sumber: Gulftoday | SiakapKeli

About admin

Check Also

‘Berpada-Pada Mengata & Menghina Isu Poligami’ – Nora Ariffin

Sejak akhir-akhir ini, isu poligami menjadi satu topik hangat yang diperkatakan di media sosial. Jangan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *