[VIDEO] Bapa mer4ung sedih, tak sempat selamatkan anak kena b4ham bu4ya depan mata di Lahad Datu

SEORANG bapa terpaksa menanggung kes3dihan selepas anaknya berusia setahun dilaporkan hilang selepas dib4ham bu4ya di Lahad Datu, Sabah pada pagi Khamis.

Gagal mengawal kesedihan, lelaki berkenaan dilihat menangis dan meratapi insiden menimpa anaknya susulan kejadian itu berlaku di hadapan matanya sendiri.

Kejadian itu mengakibatkan lel4ki terbabit turut mengalami kecederaan di tangan ketika cuba menyelamatkan anaknya dalam serangan tersebut.

Dikongsikan di laman Facebook, rakaman itu h4ngat diperkatakan warganet sejak Khamis.

Terdahulu, Pusat Gerakan Operasi (PGO) Sabah menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu dari Markas Operasi Pasukan Gerakan Marin, Lahad Datu.

Menurut saksi, kedua2 mangsa melalui detik tragis itu ketika sedang mendayung perahu di kawasan tersebut sebelum diserang bu4ya terbabit yang mengganas secara tiba-tiba.

Mangsa yang terselamat dilaporkan mengalami kecederaan parah dan kini menerima rawatan di hospital.

Rata-rata warganet meluahkan komen bersimpati berhubung kejadian itu.

“Bu4ya semakin berleluasa memb4ham orang di Sabah kebelakangan ini, kerajaan negeri perlu ambil tindakan serius, wartakan undang-undang memburu bu4ya seperti di Sarawak,” kata Donny Sius.

“Bu4ya sekarang sudah tidak relevan untuk dikelaskan sebagai haiwan terlindung sebab manusia sendiri pun terancam,” jelas Maximillian Mel.

“Sedih lihat kejadian seperti ini, harap bapanya tabah dan boleh terima kem4tian anaknya dengan hati terbuka,” tambah Imran Noir.

Pencarian mangsa masih lagi diteruskan oleh Polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat (BBP) Lahad Datu, namun mangsa belum ditemukan setakat ini.

Dalam pada itu, Bernama melaporkan, Ketua BBP Lahad Datu, Sumsoa Rashid berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 10.25 pagi.

Katanya, berdasarkan maklumat saksi, kedua beranak itu disambar bu4ya ketika sedang mencari perahu mereka di persisiran pantai.

“Bapa kanak-kanak itu, Moherat, 45, berjaya diselamatkan orang awam, namun mengalami kecederaan parah di kepala serta badan dan kini mendapat rawatan lanjut di Hospital Lahad Datu,” katanya ketika dihubungi.

Sumsoa berkata, pihaknya melancarkan operasi mencari dan menyelamat kanak2 yang hilang itu menggunakan kaedah ‘surface rescue’ sejauh dua kilometer dari Pangkalan PPM hingga perairan Kluster Industri Minyak Sawit (POIC) Lahad Datu.

Bagaimanapun, menurutnya, sehingga pukul 5 petang Khamis, mangsa masih belum ditemukan dan operasi disambung pada Jumaat. — Majoriti

Sumber : Majoriti

About admin

Check Also

“Dah biasa pakai s3.ksi cuma tak tunjuk, Mungkin sebab tu org terkejut tgok saya pak4i macam tu..” – Riena Diana

Pelak0n, Riena Diana menj4di per.hatian 0rang ramai selep4s memuat naik beberapa hanta.ran gambar di laman …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *