Sebuah Restoran Di Pusat Beli-Belah Diarah Tutup Serta-Merta. Padah Tukang Masak Biarkan Kanak2 ‘Kenc1ng’ Di Dalam Dapur

Sebuah restoran di pusat beli-belah di K0ta Tinggi telah di arah tutup serta-merta.

Ia berikut selepas penularan sebuah vid3o memaparkan seorang tukang masak wanita membiarkan kanak-kanak lelaki membuang air kecil d1 bahagian dapur.

Hal ini disahkan oleh Exco Kesihatan d3n Perpaduan negeri, Ling Tian Soon susulan tindakan dibuat Pejabat Kesihatan Daerah Kota T1nggi yang dijalankan di premis berkenaan pada jam 11.45 pagi semalam.

“Hasil siasatan mendapati premis disew4kan kepada warga asing. Kesemua empat pengendali makanan terbabit didapati tidak mempunyai Sij1l Latihan Pengendali Makanan serta seorang daripada mereka tidak mempunyai sunt1kan Typho1d,”uj4rnya.
Katanya lagi, ar4han penutupan premis berkenaan dibuat mengikut Seksyen 12 Akta Makanan 1983 serta Arahan P3mbersihan bi bawah Seksyen 10(1) Akta Makanan 1983.

“Kompaun jvga turut dikeluarkan ke atas pemilik premis kerana gagal memastikan premis di dalam keadaan ba1k dan bersih di bawah Peraturan 11(1), dibaca bersama Peraturan 15(1) kerana tidak mendaft4rkan premis di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009,” katanya dalam satu kenyat4an.

Tian Soon berkata, restoran terbabit juga dikesan mempunyai kesalahan lain seperti tempat peny1mpanan yang kotor, lantai premis tak dibersihkan, dinding berhabuk dan bersawang.

Mal4h, talang telur juga berada di tempat penyediaan makanan dan telur-telur tidak dicuci seb3lum digunakan. Selain itu, tempat mencuci tangan juga didapati tidak dilengkapi dengan sabun cec4ir dan pengering tangan mahupun tuala pakai buang.

T0ng sampah di premis berkenaan turut dikesan tidak dibersihkan, kotor dan dibiarkan terbuka dengan begitu sahaja.

“Malah sistem saliran yang tidak efektif dan menyebabkan air limpah mengalir ke atas permukaan jalan,” jelasnya.

Terdahulu, tular sebuah video memaparkan seorang kanak-kanak lelaki dipercayai anak kepada tukang masak di restoran terbabit ‘kencing’ secara berdiri berhampiran sinki dapur. Bukan itu sahaja, wanita berkenaan dilihat selamba ‘lap’ kemaluan anaknya sebaik sahaja selesai sebelum menyambung semula memasak.

SUMBER: Ohmymedia

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

About admin

Check Also

Kotak Hitam Pesawat Terhempas Di Nepal Ditemukan

Pasukan keselamatan telah berjaya menemui kotak hitam milik sebuah pesawat, Yeti Airlines ANC ATR 72 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *