Jadi Jut4wan Lepas Ter1ma RM1.1 Juta, Orang Ut4n Ni Bu4t Hal Dah Taknak Makan Buah Macam Selalu..

Siapa yang tak suka dap4t duit kan? Kalau kita sendiri yang dapat sejumlah w4ng yang banyak, pasti akan bergembira dan sudah terfikir-fik1r apa yang hendak dilakukan dengan wang berkenaan. T4pi, bagaimana pula kalau haiwan yang mendapat sejumlah w4ng yang banyak sehingga melebihi satu juta ringgit? Apa y4ng hendak dilakukan?

Seperti yang berl4ku di Zoo Negara pada semalam 17 Disember 2022, Orang Utan B0rneo telah menerima sumbangan sebanyak RM1.1 jvta daripada pihak yang sangat menyayangi mereka. Tapi apa y4ng menariknya, gelagat haiwan berkenaan yang s3akan-akan berlagak ketika dipanggil untuk makan menjadi perh4tian ramai.

Mungkin sudah sed1a tahu yang ia kini adalah seekor jutawan dengan nilai wang t3rsebut, orang utan tersebut seakan-akan tidak mengend4hkan individu yang bertanggungjawab memberikan sumbangan itv. Menurut pengunjung yang berada di tempat tersebut, orangvtan itu bagaikan menolak pelawaan individu tersebut untvk menjamah buah-buahan yang diberikan. Mungkin sel3ranya telah berubah selepas dah bergelar jutaw4n?

Seperti dalam video di b4wah, orangutan tersebut tidak berganjak dari at4s pokok walaupun seorang individu telah memanggilnya berkali-kali.

Siapa yang bagi sampai RM1.1 Juta kat Orang Utan Borne0?
Bila dilihat semula pada rakaman video berkenaan, indiv1du yang mempelawa orangutan tersebut untuk makan adalah Hairulazim Mahmud, Ahli Lembaga Pengarah Malaysian Palm O1l Green Conservation Foundation (MPOGCF). Jika ditanya siapa yang menyumbang sebanyak RM1.1 juta tersebut, MPOGCF lah jawapannya. Sumbangan ini adalah untuk kerja-kerja menaiktaraf Pameran Orangutan Borneo di Zoo Negara. Majl1s Penyerahan Cek Tajaan tersebut telah berlangsung pada semalam 17 Disember 2022 yang bertempat di Zoo Negara d3ngan kehadiran pengunjung dan pengamal media.

Menurut MPOGCF, penajaan itu adalah sebahagian daripada us4ha berterusan untuk menyokong kewujudan bersama yang harmoni antara manusia dan orangutan. Mengikut konsep “Hidvp Bersama Secara Harmoni” yang diperkenalkan pada awal Ogos lalu, spesis hidupan liar yang terancam dan lindungi m3rupakan sebahagian daripada penduduk negara seperti orangutan Borneo melalui kempen “The Other Malaysians”.

Dengan jumlah keseluruhan bernilai RM1.1 juta, tajaan MPOGCF bagi Pameran Orang Utan Borneo akan membolehkan Zoo Negara membuat penambahbaikan ketara pada kandang konsep terbuka mereka, termasuk kerja-kerja pemulihan dan penyelenggaraan bagi memastikan Orang Utan Borneo kini ditempatkan di Pusat Ape akan terus hidup dengan baik di bawah penjagaan dan pengawasan Zoo, kata Pengarah Besar MPOGCF Zamakhshari Muhammad.

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Dato’ Sr. Zaharin Md. Arif, Presiden Zoo Negara bersama En Rosly Rahmat Ahmat Lana, Timbalan Presiden Zoo Negara. Kedua-dua mereka bersama-sama merasmikan majlis penajaan dengan menerima mock cheque daripada En. Hairulazim Mahmud bersama En. Zamakhshari. Majlis seterusnya dilanjutkan dengan upacara simbolik menandatangi kerjasama antara dua pihak tersebut sebelum melawat Orang Utan Borneo untuk sesi memberi makan.

Majlis yang berlangsung itu juga turut dimeriahkan dengan kehadiran 100 orang murid sekolah yang datang mengambil bahagian dalam “Hidup Bersama Orang Utan” dengan antara aktivitinya adalah pertandingan mewarna bertemakan anjuran bersama #MPOGCFxZOONEGARA dan program khas dengan Jabatan Zoologi Zoo Negara.

Bermula 17 Disember, dua papan tanda memaparkan tajaan MPOGCF juga akan dapat dilihat pengunjung Zoo Negara, sebagai salah satu cara untuk memberikan mesej positif dan mempromosikan inisiatif pemuliharaan Orang Utan yang dijalankan oleh industri minyak sawit Malaysia.

About admin

Check Also

Kotak Hitam Pesawat Terhempas Di Nepal Ditemukan

Pasukan keselamatan telah berjaya menemui kotak hitam milik sebuah pesawat, Yeti Airlines ANC ATR 72 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *