Kerana Terlalu Kaya, Lelaki Ini Mahu S3dekah Harta Bernilai RM491 Bilion Kepada Orang Ramai

Orang Paling Kaya Di Dunia Mahu Sedekah Harta Bernilai RM491 Bilion

Pengasas Amazon Jeff Bezos telah mengumumkan rancangan untuk menyediakan sebahagian besar daripada kekayaan yang bernilai £107 bilion.

Dia yang berusia 58 tahun itu menyatakan hasratnya itu dalam satu tempoh baru-baru ini. Jeff berkafa bahawa dia mahu menderma sebahagian besar wangnya selepas memperoleh berbilion-bilion sejak 1994.

Derma itu akan disalurkan kepada persatuan bukan kerajaan yang mahu memerangi perubahan iklim, serta persatuan yang menjaga kebajikan sesama manusia4.

Bercakap kepada CNN, Bezos dan rakan wanitanya, Lauren Sánchez, berkata pasangan itu tidak mempunyai masalah jika sebahagian besar wang mereka disedekahkan kepada mereka yang lebih memerlukan.

Walau bagaimanapun, Bezos menolak dalam temu bual untuk memperincikan peratusan tertentu kekayaannya atau pasti ke mana ia akan didermakan.

Bezos dan Sánchez turut komited untuk menderma $10 bilion, yang menyumbang hanya lapan peratus daripada nilai bersih semasanya, kepada Dana Bumi Bezos.

Dana itu didermakan dengan tujuan untuk menjaga dan mempertahankan kehidupan di Bumi daripada kesan perubahan iklim.

Berita mengenai keputusan Bezos datang selepas dia dan Sánchez menganugerahkan Dolly Parton dengan hadiah $100 juta untuk usaha dermawannya.

ARTIKEL BERKAITAN :

Suntik Dana Untuk Projek ‘Mencegah’ Kem4tian, Jeff Bezos Rancang Mahu Hidup Abadi?

Jeff Bezos, bekas ketua CEO Amazon bercadang untuk mencari penyelesaian bagi memanjangkan umur manusia di Bumi. Melalui lap0ran berita yang dikeluarkan oleh Fox News, Jeff baru sahaja menulis dana ke dalam sebuah syarikat 4nti-penuaan, Altos Lab.

Difahamkan, Altos Lab bertanggungjawab mengembangkan teknologi untuk meremajakan seI dan berpotensi memanjangkan kehidupan seseorang. Selain itu, kaedah ini juga dikatakan berpotensi besar untuk mer4wat orang yang mengalami kehilian penglihatan, keced3raan saraf tunjang, keced3raan o0tak, dan degenerasi badan yang berkaitan dengan usia.

Penemuan ini disokong oleh ahli biokimi4 Salk Institute, Juan Carlos Izpisua Belmonte yang kini telah bergabung dengan Altos L4b. Dalam kajian tahun 2018, Belmonte menyatakannya sebagai ‘ramuan hidup’, penuaan bukanlah proses yang tidak dapat dipulihkan.

Selain Belmonte, jutawan teknologi Rusia, Yuri Milner dan seorang ahli gen3tik di University of California, Steve Harvath turut bekerjasama dengan Altos L4b untuk k4jian terbaharu ini.

Jeff difahamkan mempunyai satu 0bsesi dengan teknologi memanjangkan h4yat seseorang manusia. Ini boleh dilihat pada tahun 2020 di mana dia menghantar surat kepada pemegang saham Amazon sambil memetik kata-kata Richard Dawkins, seorang ahli evolusionis British.

“Mencegah kem4tian adalah sesuatu yang harus anda kerjakan. Sekiranya makhIuk hidup tidak aktif untuk mencegahnya, mereka akhirnya akan bergabung dengan persekitaran mereka dan tidak lagi wujud sebagai makhIuk autonomi. Itulah yang berlaku ketika mereka m4ti,” katanya.

Untuk rek0d, projek ‘mencegah’ kem4tian sebenarnya cukup popular di Silicon Valley, sebuah kawasan di California, Amerika Syarikat, yang dipenuhi dengan syarikat baru yang inovatif dan syarikat teknologi besar. Sebagai contoh, pada tahun 2013, Google melancarkan Calico, sebuah makmaI penyeIdikan dan pembangunan untuk mer4wat penuaan.

Sumber : V0cket

About admin

Check Also

Penyondol tak patut hidup bahagia kat dunia ni – Ahli keluarga Datin Zalina

Beberapa individu yang dipercayai ahli keluarga Datuk Zainal Abidin Hassan tampil meluahkan perasaan berhubung kontroversi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *